Kathy Sierra, van het populaire weblog ‘Creating Passionate Users‘ werd afgelopen week met de dood bedreigd. Niet alleen op haar eigen blog, maar ook met gemanipuleerde foto’s op andere blogs.

Nu is pesten niks nieuws op het web. Mensen in de frontlinie krijgen vaak en veel rotzooi over zich heen. Het wordt echter anders als degene die bedreigd wordt, daar zelf niets aan bijdraagt. Als je met sterke, krachtige meningen over Godsdiensten, politiek, of andere “religieuze zaken” in het voetlicht treedt, is dat beter te begrijpen. Maar als je, net als Kathy Sierra schrijft over het optimaliseren van blogs, het beter maken van je producten, en web-marketing zijn zulke bedreigingen extra ziek — want ze komen zomaar uit de lucht vallen.

Het grote probleem is 1. de veelbesproken anonimiteit op internet en 2. de eenzaamheid van de blogger. Iemand als Kathy Sierra staat er helemaal alleen voor. Veel ‘traditionele’ journalisten hebben een bastion om zich heen, in de vorm van een volledige redactie, of organisatie waarvoor ze werken. Bloggers hebben dat meestal niet. Ze zijn zélf het merk, de organisatie, moeten voor hun eigen bescherming zorgen. Een dikke huid is een vereiste, maar daarmee is lang niet alles buiten te houden. Het enige bastion dat een blogger kan opbouwen, zijn wat technische snufjes op het blog.

Natuurlijk is er de politie, die kan helpen. En die is in zaken als deze waarschijnlijk ook zeer behulpzaam. Toch moet een blogger het allemaal alleen doen, ze moet alléén naar de politie, zélf op zoek naar juristen, heeft, kortom, geen organisatie die dat deels kan overnemen. Er is geen Raad voor Bloggeristiek. Er zijn geen belangengroepen voor bloggers.

Het enige dat een blogger heeft, is het netwerk van medebloggers. Dit netwerk is vaak heel sterk, en kan erg veel bescherming bieden tegen aanvallen op het web, maar het kent ook zijn beperkingen. Kathy Sierra krijgt binnen no-time honderden steun-betuigingen (op haar blog), maar veel meer dan een soort ‘stille tocht in comments’ kan zo’n gemeenschap niet doen. Een blogosphere heeft bijvoorbeeld geen juristenafdeling. Het kan niet, zoals een commenter op Kathys blog stelt “… wish we could raise a mob of friends/people who love you and this blog, and inflict some kind of psychological (and physical!) protection and reassurance around you…”

Wordt het niet eens tijd dat de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) actief op zoek gaat naar bloggers en ze actiever opneemt in haar organisatie? Zou zo’n organisatie kunnen helpen, al is het enkel in de vorm van advies? In dit specifieke geval zal de NVJ niet erg veel kunnen betekenen, want het betreft niet echt ‘geschade belangen’. Maar ze zou wel adviserend kunnen optreden bij zulke uit de hand gelopen bedreigingen of pesterijen? Zijn er anders organisaties die dat wel op zich kunnen nemen?

Al 19 reacties — discussieer mee!