Bloggers zijn een luidruchtig volkje. Daarom ging een debatje tussen juryvoorzitter Meüs van der Poel en Stemhok-redacteur Michiel Hulshof gisteravond grotendeels in het tumult verloren. Gelukkig lezen we vandaag op Stemhok waar het ze om te doen was:

Volgens de Dutch Bloggies zijn we ‘jammerlijk in handen gevallen van de campagnestregen.’ Onze reactie: shit! Hoe zijn ze daar in hemelsnaam achter gekomen?
Net als Sargasso, GeenCommentaar en Buro Renkema zijn we ontmaskerd als dienaars van de politieke elite, die ‘volgend zijn aan de actualiteit en geen eigenstandige opinies of gezichtspunten’ hebben.

Eh, ik stond dichtbij genoeg om het debat te horen en zo zat het toch niet helemaal. De juryvoorzitter signaleerde dat blogs van politici als Jan Marijnissen van een verrassend en hyperindividueel communicatiemiddel verworden zijn tot een “voorspelbaar en onpersoonlijk campagnemiddel”. Dat lijkt me een terechte constatering.

Daarnaast – en daar kwam Stemhok pas in beeld – vond de jury dat politieke weblogs van niet-politici “vooral volgend zijn aan de actualiteit en geen eigenstandige opinies of gezichtspunten debiteren”.

Ook daar heeft de jury een punt. Niets mis met het volgen en becommentariëren van de politieke actualiteit à la Sargasso, GeenCommentaar en Stemhok: opinies geven en vormen is één functie van de blogosfeer. Maar de blogosfeer zou er een stuk onmisbaarder en gevaarlijker op worden als deze (of andere, nieuwe) blogs het politieke proces consequenter zouden volgen, af en toe het politieke of ambtelijke wereldje in duikend om nieuwtjes, geheimen of schandaaltjes op te delven en nieuwe onderwerpen op de politieke nieuwsagenda te pushen. Dat kost tijd en geld, wierp een Stemhok-redacteur mij gisteravond tegen. Zeker, maar die moeten met enige creativiteit te vinden zijn, was mijn reactie. Wie zich wil laten inspireren, gluur eens over de schutting bij de makers en bloggers van The Sunlight Foundation.

(later toegevoegd) Ha, ik zie nu dat ook Arjan Dasselaar zich in het debat mengt. Wat de blog van Rietveld betreft heeft hij een punt, die logenstraft Van der Poels kritiek. Maar hij moet wel fair blijven: de jury had het bij zijn observatie van “volgendheid aan de actualiteit” uitdrukkelijk niet over de blogs van politici maar over “weblogs van niet-politici die politiek als belangrijkste onderwerp hebben”.

Al 20 reacties — discussieer mee!