De Nieuwe Reporter heeft de nieuwe journalistieke prijs De Tegel gewonnen in de categorie ‘multimedia achtergrond’. Volgens de jury is De Nieuwe Reporter ‘na een nogal wisselend begin’ een site van hoog niveau geworden. “De Nieuwe Reporter is in een jaar tijd verplichte kost geworden voor journalisten en alle anderen die belang stellen in nieuwe ontwikkelingen op mediagebied.”

De initiatiefnemers van DNR, Theo van Stegeren, Frank van Vree en Martijn de Waal, ontvingen de prijs uit handen van internetondernemer Ben Woldring (Bellen.com). In totaal deelde de jury van De Tegels acht prijzen voor journalistieke producties uit. Er waren 213 inzendingen.

De winnaar in de categorie ‘multimedia nieuws’ was de Stemwijzer-concurrent Kieskompas van dagblad Trouw en de Vrije Universiteit. Kieskompas trok niet alleen een groot aantal bezoekers, maar leverde ook krantenartikelen op. “Toen we de site na lang doorwerken lanceerden, dacht ik dat we eindelijk klaar waren. Maar toen begon het werk pas”, aldus Bas de Vries van Trouw. Zo bleek uit de politieke voorkeuren van de 3 miljoen bezoekers onder meer dat de gemiddelde Nederlander op economische onderwerpen iets links van het midden zitten, terwijl zij op immateriële issues juist iets conservatiever zijn.

Kippenmoord
Terwijl in de categorie multimedia dus twee sites aan de haal gingen met een prijs, waren de prijzen in de categorieën dag- en weekbladen en radio en tv nog ouderwets voor individuele journalisten en programmamakers.

Bart Mos en Joost de Haas (De Telegraaf) wonnen in de categorie nieuws met hun berichten over de AIVD-affaire. De twee Telegraaf-verslaggevers moesten hun primeur bekopen met een verblijf in de gevangenis, maar daardoor was hun werkwijze niet veranderd, zo verzekerden zij. “We willen onze bronnen bedanken, maar helaas zijn zij vanavond niet aanwezig”, aldus De Haas.

Gerard van Westerloo won in de categorie achtergrond met zijn verhaal over kippenmoord voor het magazine M van NRC Handelsblad. “Een reportage moet feitelijk en zakelijk zijn”, doceerde Van Westerloo. “Het gaat mij er niet om om een schotschrift tegen de bio-industrie te schrijven.”

Talent van het jaar in de categorie kranten en weekbladen was Robert van de Griend, redacteur Vrij Nederland. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn artikel ‘Undercover op de illegalenboot‘. Van de Griend vond het goed te rechtvaardigen dat hij undercover aan boord was gegaan. “We hebben daar natuurlijk lang over gediscussieerd op de redactie, maar het kon niet anders. Na de Schiphol-brand ging alles potdicht.”

Vervalste diploma’s
In de categorie televisie en radio vielen louter tv-makers in de prijzen. Volgend jaar wil de jury om die reden een aparte categorie voor radiomakers. Rick Nieman, die de avond samen met Sacha de Boer presenteerde, viel het bovendien op dat alleen programmamakers van de publieke omroep waren genomineerd.

Het bestgemaakte tv-nieuws van vorig jaar betrof volgens de jury een reportage van het NOS-Journaal over de aanschaf van vervalste diploma’s. Jikke Zijlstra en Martijn Bink, verslaggevers van het NOS Journaal, lieten daarmee onder meer de makers van ‘De Heilige Ayaan‘ (Zembla) achter zich.

De Tegel voor de beste achtergrond op tv ging naar Judith Pennarts die voor Nova reportages maakte over alcoholmisbruik bij kinderen (en de innige relatie tussen de alcohollobby en het ministerie van VWS). Een onderwerp dat door de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ab Klink, weer op de politieke agenda is gezet. Volgens Pennarts worden de door Klink voorgestelde maatregelen tegen alcoholmisbruik door jongeren ten onrechte beschouwd als ‘betutteling of de nieuwe burgerlijkheid’.

Televisie-talent van 2006 was Miranda Grit van Netwerk. Grit maakte een reportage over Amerika vijf jaar na 11/9. “Als je een onderwerp dat zovele malen is behandeld, zo verslaat als Miranda Grit, dan heb je echt talent”, meende de jury.

Eervolle vermeldingen waren er tot slot voor Christiaan Drent (videoverslaggever van de Volkskrant), Yvonne Scholten (VPRO-radio De Ochtenden) en Chris Kijne (interviews Tegenlicht).

Voltaire
De avond werd afgesloten met een speech van Rita Verdonk, de mediapersoon van 2006. Ze kreeg de prijs omdat haar naam vorig jaar het vaakst werd vermeld in de Nederlandse media. Verdonk memoreerde dat ze precies een jaar geleden de race om het partijleiderschap van de VVD had verloren. In haar toespraak brak Verdonk een lans voor de vrijheid van meningsuiting.

Verdonk prees de pers als ‘waakhond van de democratie’. “U vormt de voorhoede in het gevecht om de vrijheid van meningsuiting.” Dat kan volgens Verdonk niet worden gezegd van ‘de gevestigde orde’. Die had in het verleden tegen Galileo en Pim Fortuyn gezegd dat zij niet mochten zeggen dat de aarde rond en Nederland vol was. “En na de moord op Theo van Gogh zei de gevestigde orde dat hij die film maar niet had moeten maken.”

Om haar betoog te ondersteunen strooide de voormalige bewindsvrouw, die vorig jaar tijdens de VVD-leiderschapsverkiezingen zei dat ze het (niet-bestaande) werk van Thorbecke op haar nachtkastje had liggen, kwistig met citaten van Noam Chomsky en Voltaire. “Laten wij ons aansluiten bij Voltaire. Die zei: ‘Ik ben het oneens met wat je zegt, maar ik zal tot de dood je recht verdedigen om het te zeggen.’ Dat is de essentie van de vrijheid van meningsuiting.”

Juryvoorzitter Felix Rottenberg kreeg met zijn opmerking dat hij zich geschaamd had voor de ‘verkrachting van PCM door falend toezicht’ meer handen op elkaar.

Zie ook:
Journalistieke prijs voor Kieskompas van Trouw (Trouw)
Prijs voor Telegraaf-journalisten (De Telegraaf)
Tegel 2006 voor artikelen over AIVD-affaire (de Volkskrant)

Dit artikel is in de loop van de avond (tot 0.30 uur) aangevuld.

Maarten Reijnders

Al 45 reacties — discussieer mee!