Het blijft lastig om een conferentie over bloggen te organiseren in Afrika. Is er wel zoiets als een blogosphere in Afrika en zouden we ons niet beter op iets anders kunnen richten zoals het bestrijden van malaria of het beschermen van gorilla’s in de Congo? Pas tijdens het organiseren van de tweede editie van de Digital Citizen Indaba (DCI) in Grahamstown, Zuid-Afrika op 8 en 9 september werd duidelijk wat de impact is van blogs op het continent en dat er hoognodig een jaarlijkse conferentie moet zijn.

Afrikaanse bloggers, een aantal internetdeskundigen en mediawerkers congresseerden in 2006 voor het eerst om te praten over tientallen onderwerpen: van Web 2.0 tot bloggen buiten grote steden en van cyberactivisme tot geld verdienen op het Internet. Maar nu we een jaar verder zijn: is er echt iets veranderd?

Arthur Goldstuck van het Zuid-Afrikaanse Internet onderzoeksbedrijf World Wide Worx zegt van wel. Eind augustus telde hij 25 037 Zuid-Afrikaanse blogs. Goldstuck zegt dat de groei in blogs te maken heeft met een aantal significante ontwikkelingen. Zo was er de lancering van Afrigator, de eerste blog aggregator op het Afrikaanse continent. Ook Amatomu die blogs in Zuid-Afrika trackt, de start van My Digital Life en de lancering van de nieuwe dagelijke krant de Times die online blogs en sociale netwek technologieen omarmt, zijn een aanwinst voor de Zuid-Afrikaanse blogosphere. De Afrikaanse blogosphere wordt hiermee toegankelijker en makkelijker te vinden.

Langzaam groeit de Zuid-Afrikaanse blogosphere uit. Dit werd duidelijk toen Guy Berger, hoofd van de School voor Journalistiek op Rhodes University in Zuid-Afrika, tijdens een presentatie verwees naar een jongeman die op zijn blog een lijst plaatste met prominente Zuid-Afrikanen waarmee hij seks had toen hij een sekswerker was.

Het verhaal was verzonnen, maar binnen een week stonden de kranten vol met het nieuws en waren er online discussies. Binnen no-time gebeurde er iets wat niemand had kunnen voorspellen: de blogger werd voor de rechtbank gesleept en een minister riep dat de blogosphere gereguleerd moet worden. De impact van blogs is nu niet meer weg te denken in Zuid-Afrika: blogs zijn nu een nieuwsbron en daar maken sommige nieuwsorganisaties handig gebruik van.

Ethiopie, Nigeria en andere Afrikaanse landen
Het is lastig om de rest van de Afrikaanse landen niet op een grote hoop te vegen, maar er zijn alleen kleine verschillen die de landen van elkaar onderscheiden als het aankomt op bloggen. Uiteraard is de situatie minder goed dan in Zuid-Afrika.

Remmy Nweke, senior IT journalist in Nigeria, zegt dat de prijzen van computers blijven dalen en meer en meer journalisten beginnen te bloggen om een hoger aantal artikelen met lokale content aan te kunnen bieden. “Kijk maar naar ITRealms Online dat steeds populairder wordt in Nigeria.”

In Ethiopie ligt het anders. Habtamu Dugo, een Ethiopische docent die anoniem blogt legt uit dat het filtersysteem van de Ethiopische regering nog steeds actief is. dugo“Hierdoor hebben wij vanuit Ethiopie geen toegang tot een aantal populaire blogs en online nieuws organisaties.”

Maar, zoals Brenda Burrell, voormalig cyberactivist in Zimbabwe, uitlegt: “Bloggen blijft noodzakelijk om ons verhaal naar buiten te brengen”. Toch denkt ze dat anoniem bloggen niet de oplossing is: “Hier in Afrika hebben we helden nodig, we moeten samen actie ondernemen en niet alleen online”.

Naast bovenstaande restricties van de persvrijheid en andere moeilijkheden waar langzaam aan gewerkt wordt -zoals toegang tot internet, de prijs van computers en analfabetisme- werd er een andere discussie aangezwengeld: bloggen in kiSwahili.

KiSwahili is een Afrikaanse taal die gesproken wordt in meer dan 15 Afrikaanse landen en is een mix van Arabisch met Bantu talen. Ansbert Ngumuro van Free Media in Tanzania was een van de eerste kiSwahili bloggers: “Technology spreekt geen taal, wij bloggers wel”. Hij zegt dat dit een goede ontwikkeling is omdat de blogosphere nu toegangelijker is voor zo’n honderd miljoen mensen die wel kiSwahili spreken maar geen Engels of Frans. Voorbeelden zijn Ngumuro’s blog maar ook Ndesanjo Macha’s blog.

De impact van blogs op het continent groeit, misschien nu nog niet op grote schaal maar het landschap verandert. AfricaNews, een Nederlands initiatief, is een multi-media website met blogs en nieuws over Afrika. Samen met de Nederlandse moblog site Skoeps.nl zijn zij eerder dit jaar het project Voices for Africa gestart. Elles van Gelder, die werkt voor AfricaNews vanuit Johannesburg, legt uit dat het doel is om “uiteindelijk in elk Afrikaans land een aantal jonge journalisten te hebben met een gesponsorde mobiele telefoon en speciale software om direct foto’s, tekst en video te uploaden om zo lokaal nieuws van over het hele continent te verspreiden”.

Op de DCI website zijn alle sprekers en presentaties te vinden. Volg ook de DCI blog en bekijk de Wiki.

Al 5 reacties — discussieer mee!