grieksEleftheros Tipos (Athene) is de mooiste landelijke krant van Europa. Dat vindt de jury van de negende editie van de European Newspaper Awards. Mooiste regio-dagblad werd El Periódico de Catalunya (Spanje). Het Ierse The Mayo News werd gekroond tot mooiste lokale krant. Welt am Sonntag, tenslotte, won de prijs voor de best vormgegeven zondagskrant. Volgens organisator Norbert Küpper domineren de tabloids de jaarlijkse wedstrijd.

Bij de jaarlijkse prijzenregen voor vormgevinmgsaspecten bij dagbladen, gingen deelprijzen naar het Algemeen Dagblad, Amsterdam Weekly, Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad en Trouw. Regionale Nederlandse dagbladen ontvingen – in tegenstelling tot eerdere jaren – geen prijzen.

Aan de wedstrijd namen 288 kranten uit 26 landen deel.

Eleftheros Tipos is een tabloid (half broadsheet). De krant heeft doordeweeks een oplage van 35.795. Op zondag stijgt dat naar 67.850. Eleftheros Tipos bewijst daarmee dat er geen relatie is tussen een oplage en een mooie vorm. Bij de krant werken 156 journalisten, 6 fotografen en 25 vormgevers.

Volgens de jury viel de winnende krant in verschillende subcategorien al op. De voorpagina’s presenteren doorgaans een thema. Het coverartikel is veelal over meerdere pagina’s verdeeld.

periodicoEl Periódico de Catalunya (Spanje) werd verkozen tot mooist vormgegeven regionaal dagblad van Europa. El Periódico heeft een oplage van 200.000. Vergeleken met 2005 steeg die oplage met 25.000 exemplaren. Bij de krant werken 250 journalisten, 24 fotografen en 16 vormgevers.
Volgens de jury kenmerkt de krant zich door een uitgekiend kleurgebruik en de typografie van de koppen. Artikelen gaan vaak vergezeld door kleine kaders en infografieken. Ook hier wordt de voorpagina vaak gebruikt om het thema van de dag neer te zetten. De krant blinkt voorts uit in zogenoemde ‘panoramapagina’s’ (spreads) met infografieken.

mayoDe prijs voor best vormgegeven lokale krant ging naar het Ierse The Mayo News. Ook dit dagblad komt uit in het tabloid-formaat en heeft een oplage van 10.751 stuks (2006). In vergelijking met het jaar daarvoor won de krant 500 abonnees. Er werken 12 journalisten, 6 fotografen en 8 vormgevers.
Hier benadrukt de jury dat de Ierse krant in het verleden al prijzen won in diverse sub-categorieen. De krant is gerestyled en het resultaat is volgens de beoordelaars een ‘modern dagblad’, waarbij de puur lokale inhoud professioneel wordt gepresenteerd. Ook deze krant maakt gebruik van panoramapagina’s Sommige pagina’s neigen door het ruime gebruik van witruimtes zelfs naar tijdschriftvormgeving.

weltIn de categorie ‘weekkranten’ bekroonde de jury Welt am Sonntag (Duitsland). Deze titel heeft een verkochte oplage van 402.832 exemplaren. Die krant is nog een ‘ ouderwetse broadsheet’. Bij het ‘merk’ Welt (Welt am Sonntag, Welt, Welt Kompakt, Welt Online, Morgenpost, Morgenpost Online) werken 400 journalisten. De redacties van deze titels zijn volledig geintegreerd.
Volgens de jury blijkt het broadsheetformaat juist bij zondagskranten goed te werken. Zij onderscheiden zich daarmee van de doordeweeks verschijnende tabloids.

In de categorie weekkranten gingen twee bekroningen naar voorpagina’s van Amsterdam Weekly. Diezelfde krant won nog enkele prijzen, waaronder die voor innovatie.

NRC Handelsblad krijgt een prijs in de categorie ‘voorpagina’s katernen’ voor een voorpagina van Leven &cetera (15 September 2007).

In diezelfde categorie is een een prijs voor Trouw (voorpagina sectie Weekendgids, 8 september 07 en de voorpagina van De Verdieping van 20 juni 2007).

Het Algemeen Dagblad krijgt een prijs voor het gebruik van fotografie. Bovenbdien krijgt die krant twee prijzen voor bijlagen (1 September 2007, ‘Ziekenhuis Top 100’ en ‘AD Weekend’ van 29 September 2007 met de bijlage ‘Fileleed’)

Het Financieele Dagblad zag een infografiiek bekroond.

Meer over de winnende kranten op de website van Norbert Küpper.

Theo Dersjant

Theo Dersjant is een Nederlandse journalist en docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek.
Profiel-pagina
Al één reactie — discussieer mee!