Een nieuw digitaal platform moest het worden. ‘Om dagbladjournalisten bij te staan in hun drang naar innovatie’, meldde initiatiefnemer NVJ juichend. Een klein halfjaar na de introductie is het echter nog steeds opvallend stil op website denieuwekrant.eu. De projectleider is weg, en het geld is bijna op.

Wie de site denieuwekrant.eu bezoekt, is betrekkelijk snel klaar. De site meldt trots dat er in vijf aandachtsgebieden (met welluidende namen als user generated content, storytelling en computer assisted reporting) ‘interessante artikelen over dagbladinnovatie in binnen- en buitenland’ zijn te vinden. Bovendien, zo is te lezen, worden ‘geanimeerde discussies op het forum’ gestimuleerd en kent denieuwekrant.eu een heuse kennisbank. Om van dit alles optimaal gebruik te kunnen maken moet de geachte bezoeker wel even inloggen, maar dan krijg je ook wat.

Aanmelden voor denieuwekrant.eu lukt echter niet. Het beloofde mailtje met daarin een bevestiging van aanmelding en wachtwoord blijft uit, ook als we – op advies van de site zelf – daar vervolgens nog een apart mailtje aan wagen. Niet dat we daarmee veel missen, want het aantal ‘interessante artikelen’ beperkt zich tot een handjevol bijdragen dat rond de lancering van de site (op 22 september 2007) op de site is geplaatst.

Voicemails
Op zoek dan naar de projectleider van het spul, Vladimir Bartelds. De man die op 22 september 2007, tijdens de Nacht van de Journalistiek in Utrecht het innovatieplatform nog zo enthousiast had gepresenteerd. Het blijkt echter een onmogelijke missie om met Bartelds in contact te komen. Het secretariaat van de NVJ wil in eerste instantie geen privénummer verstrekken, maar belooft contact met hem op te nemen. Een reactie blijft echter uit, en in tweede instantie doet een andere NVJ-medewerker helemaal niet moeilijk over Bartelds’ 06-gegevens. Het nummer blijkt te kloppen, want de voicemail meldt toch echt dat dit het nummer is van de heer Bartelds. Op ingesproken voicemails wordt echter niet gereageerd.

De secretaresse van NVJ-secretaris Thomas Bruning heeft uiteindelijk een verklaring voor het niet-reageren. Bartelds is geen projectleider meer. Ze moet even navragen wie het dan wel is, en laat het ons dan snel weten. Na een week tevergeefs wachten bellen we maar weer eens terug. “U heeft nog niets gehoord? Sorry, maar dan moet er toch iets fout zijn gegaan in de communicatie.”

Extra geld
We moeten Bruning zelf hebben, zo blijkt. Ook hem op korte termijn telefonisch bereiken is geen vanzelfsprekendheid, zo merken we. Weer anderhalve week en verscheidende telefoontjes later krijgen we hem dan uiteindelijk aan de lijn. De NVJ-secretaris bevestigt dat de projectleider geen projectleider meer is en dat de site sinds begin oktober feitelijk stilligt. “We zijn druk op zoek naar een vervanger, maar dat is moeilijk. Het moet iemand zijn die inzicht in de materie heeft en zich er ook voldoende voor kan inzetten.”

Die inzet kost geld. En daar wringt meteen de schoen. De NVJ kreeg vorig jaar van het Stimuleringsfonds voor de Pers ruim 27.000 euro voor denieuwekrant.eu, maar dat geld is volgens Bruning ‘bijna op’. “Ik ga u niet vertellen wat er nog over is, maar dat is niet veel meer.”

Om de site weer vlot te trekken, moet er volgens hem eerst extra geld komen. Hij wil hierover binnenkort met het Stimuleringsfonds gaan praten. Kennelijk moet dat geen problemen opleveren, verwacht de NVJ-secretaris, gezien zijn optimistische verwachting dat het hem zou verbazen ‘als het over een maand nog stilligt.’ Ondertussen wil Bruning wel toegeven dat deze start van denieuwekrant.eu niet echt handig is. “We hebben de zaken vooral financieel gezien onderschat. Maar geloof me, het komt goed.”

Al 6 reacties — discussieer mee!