Donderdag doet de Amsterdamse rechtbank uitspraak in een zaak die NRC Handelsblad heeft aangespannen tegen de zelfbenoemde NRC Ombudsman Micha Kat.

Aanleiding voor het kortgeding zijn enkele uitlatingen van Kat naar aanleiding van een publicatie over een ‘wonderpil’. In het glossy maandblad ‘M’ verscheen een verslag van wetenschapsjournalist Wim Kohler, die onderzoek deed naar ‘Rimonabant, een wonderpil van fabrikant Sanofi-Aventis’. Volgens de reportage heeft het middel “alles in zich om een hype en een ‘life style-drug’ te worden”.

“Ik las het gewraakte stuk de dag dat het uitkwam. Al bij de tweede alinea voel je dat het verkeerd zit. Het is de woordkeus, je leest gewoon dat het een ‘advertorial’ is”, legt Kat uit. “Die wonderpil was in die tijd zeker nieuwswaardig, maar andere media waren veel bescheidener in hun berichtgeving. Hier stond een stuk van meer dan 10 pagina’s in een glossy bijlage, en nog een bericht op de voorpagina.”

Kat schreef een aantal stukken over de kwestie op zijn site Nrcombudsman.nl. Kat schrijft de publicatie van het NRC af als ‘een misdadige poging om lezers te vergiftigen en tot zelfmoord te drijven’. Hij vergelijkt Wim Kohler onder meer met oorlogscrimineel Mengele, en roept de lezers op “deze Kohler zijn leven lang te blijven achtervolgen met zijn criminele handelswijze tot hij zo gek wordt dat hij de hand aan zichzelf slaat”.

Hysterische journalistiek
In januari besluit NRC Kat te dagvaarden. Volgens de dagvaarding is er sprake van ‘onrechtmatige publicatie’, en zijn de uitlatingen van Kat ‘feitelijk onjuist’ en ‘in hoge mate beledigend’. Volgens een eerdere brief van de advocaat van NRC Handelsblad maakt Kat zich “schuldig aan laster, dan wel in elk geval smaadschrift of belediging, alle drie zeer ernstige misdrijven”.

Kat: “Ik begrijp dat Mengele gevoelig ligt, daar heb ik later Dr. Kerovian van gemaakt, maar ook hiermee nam de advocaat van NRC geen genoegen. Later heb ik nog een opening in de zaak geboden door de gewenste veranderingen door te voeren, mits NRC op de voorpagina zou rectificeren. Ook daar zijn ze niet op ingegaan.”

“Ik had niet verwacht dat ze me juist op dit stuk zouden pakken”, zegt Kat die zijn strijd tegen ‘het permanente lezersbedrog’ van NRC Handelsblad ooit op de site van Theo van Gogh begon. “Ik ken het dossier goed, en dit is simpelweg een overduidelijk voorbeeld van stompzinnige journalistiek. Ik ben thuis in de pharma-business, als juridisch journalist heb ik eerdere roemruchte processen gevolgd. Dit soort zaken zijn ontoelaatbaar, het is hysterische journalistiek.”

Ten strijde
De zaak ‘NRC vs. Kat’ diende 7 februari. Kat was zijn eigen pleitbezorger. “Natuurlijk speelt geld daarbij een rol, maar het is ook wel eervol om als ombudsman zelf ten strijde te trekken.”

“Volgens de NRC-advocaat gaat het er niet om of Kohler een goed of een slecht stuk heeft geschreven, maar gaat het er om of mijn uitlatingen door de beugel kunnen. Mijn argument is onder andere dat internet je dwingt tot een andere manier van schrijven, vers van de lever”, aldus Kat. “Het is een unieke zaak. Een krant als eiser in een civiele procedure tegen een journalist. Volgens mij schrijf ik daarmee al geschiedenis!”

“Als ik nuchter naar de feiten kijk kan ik dit niet verliezen. Ik blijf ruim binnen de grenzen van het toelaatbare. Het grote verschil is natuurlijk dat ik slechts ‘lonely Micha Kat’ ben, en zij een machtig mediabedrijf. Ik weet niet hoe alles precies in elkaar steekt, maar ik vrees wel eens dat ‘de macht’ mij deze overwinning niet zal gunnen.”

Geen commentaar NRC
De advocate van het NRC Handelsblad, Elsbeth Polak, liet middels haar assistente weten ‘geen commentaar’ te geven op de zaak. Hans Steketee, adjunct-hoofdredacteur van het NRC Handelsblad, liet per e-mail weten: “Wat wij over deze zaak te zeggen hebben, staat in de dagvaarding. Daar hebben we eerlijk gezegd weinig aan toe te voegen.” Wim Kohler reageerde niet op een verzoek tot commentaar.

Na deze zaak stopt Kat als NRC ombudsman. “Hoger dan dit kom ik toch niet. Als mensen tegen die tijd nog niet weten hoe door-en-door verrot die krant is, dan kan ik er ook niets meer aan doen.”

Uitspraak komt op 21 februari.

Al 7 reacties — discussieer mee!