mediakritiekVlaanderen is een groepsweblog over media rijker. Vanaf afgelopen donderdag 13 maart brengt Mediakritiek.be ‘meningen over mainstream media’, aldus het Fonds Pascal Decroos, de oprichter van de site. Mediakritiek.be wordt daarmee een soort De Nieuwe Reporter voor Vlaanderen. Beide sites zijn van plan samen te werken. Mediakritiek.be begint nu ‘low profile’ om op 3 mei, de internationale dag van de persvrijheid, officieel online te gaan.

Het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek lanceerde eerder de websites www.scriptieprijs.be, www.scriptiebank.be, www.fondspascaldecroos.org en www.wobbing.eu. De nieuwe loot aan de tak is bedoeld voor ‘mediageïnteresseerden’. Ook surfers met een mening over mainstream media kunnen op mediakritiek.be terecht, aldus een persbericht van het Fonds Pascal Decroos. “Het forum kan een interessante bron van informatie worden voor studenten journalistiek. Wat zijn de goede en de slechte punten van een reportage? Hoe reageert het publiek op een uitzending? Waarom kan een bepaalde methode, of waarom net niet?”

Enige diepgang
Het hoofddoel zal niet zijn om zo veel mogelijk bezoekers te trekken. Wel om ‘kwalitatieve bijdragen’ te krijgen. “Mediakritiek.be kiest voor commentaren en reacties op journalistieke publicaties en reportages die pretenderen enige diepgang te hebben. Zo komen onder meer analyses van door het Fonds gesteunde projecten aan bod. We hopen dat de auteurs zowel de goede als minder goede kanten van die journalistieke projecten durven belichten. Het is niet de bedoeling om te schieten op alles wat beweegt. Botte bijlen, daar is mediakritiek.be niet zo voor te vinden. Tegelijk mag af en toe mag wel eens het vlijmscherpe mes in een uitzending worden gezet via reacties op niveau, goed geargumenteerd, constructief en met kennis van zaken“, aldus directeur Ides Debruyne van het Fonds Pascal Decroos.

De redactie van mediakritiek.be gaat ‘proactief’ op zoek naar onderwerpen en moedigt lezers aan om te reageren. Niet alle bijdragen zullen echter op mediakritiek.be verschijnen. “Scheldpartijen worden geweerd”, aldus Debruyne.

Uitwisselen
De samenwerking tussen De Nieuwe Reporter en Mediakritiek.be zal bestaan uit het uitwisselen van artikelen die ook interessant zijn voor lezers aan de andere kant van de grens. De Nieuwe Reporter heeft nu al met enige regelmaat artikelen over ontwikkelingen in Vlaanderen. Bovendien blijkt dat De Nieuwe Reporter een behoorlijk contingent Vlaamse bezoekers trekt.

Theo Dersjant

Theo Dersjant is een Nederlandse journalist en docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — discussieer mee!