Mag een ander zomaar jouw foto online zetten? Heb je als blogger een journalistieke verantwoordelijkheid? Is downloaden nu echt verboden? Voor al deze vragen en meer, kunnen particulieren en kleine, startende ondernemingen binnenkort terecht bij de Clinic, de eerste gespecialiseerde rechtswinkel op het gebied van technologie, media en communicatie (TMC).

Voor velen is gespecialiseerde rechtshulp door een advocaat niet weggelegd. De huidige tarieven, soms wel tot 450 euro per uur, zijn daarvoor eenvoudigweg te hoog. Een rechtsbijstandverzekering zal ook niet baten: verzekeraars bieden geen dekking voor dit rechtsgebied. De bestaande rechtswinkels bieden evenmin uitkomst, aangezien deze zich vooral bezig houden met huurrecht en arbeidsrecht.

Al enige tijd woedt er in advocatenland een verhitte discussie over de toegang tot de gespecialiseerde advocatuur. Advocaat Coen Drion gooide eind 2006 de knuppel in het hoenderhok. Hij schreef een artikel in het Nederlandse Juristenblad waarin hij zich uitspreekt tegen de almaar hoger wordende tarieven van met name grote advocatenkantoren, terwijl effectieve rechtshulp voor steeds meer mensen financieel onbereikbaar wordt. Er is sindsdien veel gediscussieerd, maar weinig veranderd. SOLV Advocaten in Amsterdam pakte de handschoen op en nam het initiatief voor de Clinic.

De Clinic is een rechtswinkel zoals die door heel Nederland zijn opgericht sinds de jaren ’70: een vrijwilligersorganisatie die gratis juridisch advies verstrekt aan minder vermogenden. Het verschil met andere rechtswinkels is echter dat de Clinic als eerste en enige rechtswinkel in Nederland alleen advies verstrekt op het gebied van TMC. Webshophouders, online uitgevers, journalisten, bloggers en forumhouders kunnen straks online hun vraag posten, waarna zij per telefoon of webcam juridisch geadviseerd worden.

De vrijwilligers van de Clinic zijn rechtenstudenten in de laatste fase van hun studie met kennis van auteursrecht, privacyrecht, mediarecht, e-commerce en uitingsvrijheid. De studenten worden begeleid door de advocaten van SOLV. SOLV zorgt bovendien voor huisvesting, een website en andere voorzieningen. Het is echter de bedoeling dat de Clinic zoveel mogelijk op eigen benen komt te staan.

Inmiddels hebben zowel advocaten, hoogleraren en belangenorganisaties het initiatief van de Clinic omarmd. Coen Drion, die de aanzet gaf tot het debat, zal plaatsnemen in de Raad van Advies. Op 28 augustus aanstaande zal Germ Kemper, de Deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, tijdens een feestelijke opening in Hotel Arena het startschot geven voor de Clinic. Geïnteresseerden die daarbij aanwezig willen zijn, kunnen een e-mail sturen naar info@clinic.nl.

Al 4 reacties — discussieer mee!