“Journalisten moeten bloggen of ze verliezen hun baan”, schreef Jeroen Mirck begin vorig jaar op De Nieuwe Reporter. Het was een boude stelling die de nodige reacties uitlokte. Dat was ook precies Mircks bedoeling. Want volgens hem zijn journalisten en media die niet op de weblog-trein springen uiteindelijk ten dode opgeschreven.

“De gedachte dat de journalistieke beroepsgroep moet innoveren of sterven, deel ik van harte. Maar gedachte dat die verantwoordelijkheid alleen met webloggen kan worden ingelost, vind ik een gevaarlijke gedachte”, reageerde Erik van Heeswijk. Waarom zouden bestaande media per se moeten gaan bloggen? Er zijn toch ook nog wel andere manieren om in deze tijd de nieuwsconsument aan je te binden?

Er bestaat onder journalisten een ambivalente houding ten opzichte van weblogs. Zijn weblogs een nuttige aanvulling op de bestaande media? Een goede bron voor nieuws? Concurrentie voor de bestaande media wellicht? Of loopt het allemaal niet zo’n vaart en zijn het voornamelijk amateurs die nooit zo goed zullen kunnen schrijven als echte journalisten en bovendien niet begrijpen wat nieuws is?

Komende vrijdag gaan Tim Overdiek (NOS), Piet Bakker (Hogeschool Utrecht, UvA), Clo Willaerts (Sanoma), en Paul Bradshaw (Onlinejournalismblog.com) onder leiding van Bart van Oortmerssen (AD) met elkaar in discussie over de relatie tussen traditionele journalisten en weblogs (meer informatie over de sprekers op de site van Blog08). En om één en ander een interactief tintje te geven, kunnen de bezoekers van De Nieuwe Reporter (mede)bepalen welke vragen het panel moet beantwoorden.

Zijn weblogs echt de oplossing voor alle problemen waarmee traditionele media te kampen hebben? Heeft u altijd al willen weten hoe Tim Overdiek zijn bestaan als multimedia-correspondent in Londen heeft beleefd? En wat hij nu gaat doen om elke medewerker van NOS Nieuws aan het bloggen te krijgen? Is een weblog zonder reactiemogelijkheid wel een weblog? En hoe ziet Clo Willaerts de toekomst van al die papieren bladen die Sanoma uitgeeft? En… en… enfin, het onderstaande reactiepaneel staat open voor uw vragen en stellingen.

Maarten Reijnders

Al 14 reacties — discussieer mee!