Over vijf jaar maakt Peter R. de Vries geen televisie meer. “Ik denk dat ik wat anders ga doen, al weet ik nog niet wat”, vertelde hij woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst van de Dutch Media Professsionals / Rethinking Media. Het maken van een misdaadprogramma gaat je niet in de koude kleren zitten, vertrouwde De Vries zijn gehoor toe. “Het is een slopend, intensief programma.”

De Vries ging woensdag in discussie met Gerard Dielessen, de directeur van de NOS. De twee praatten onder meer over het beperkte aantal scoops dat de NOS scoort. “Ik vind dat ze op zichzelf een heel goede nieuwsrubriek maken, maar dat ze te weinig primeurs hebben”, zei De Vries. Volgens de misdaadverslaggever van SBS6 is dat het gevolg van ‘te weinig focus op nieuwsterreinen’.

Als voorbeeld noemde hij de onlangs bij het NOS Journaal vertrokken Lex Runderkamp. “Die is nu bezig met een reisje rond de Noordpool ofzo. Maar zo werkt het niet. Je bent misdaadverslaggever of je bent het niet. Als je er even twee jaar tussenuit gaat, wordt het nooit wat.”

Niet volledig
Dielessen erkende dat primeurs bij NOS Nieuws niet de hoogste prioriteit hebben. “We zijn niet zozeer bezig met het najagen van nieuws.” De belangrijkste opdracht van de NOS is om de nieuwsconsumenten de hele dag door te informeren. “We moeten elk moment van de dag nieuws brengen.” Dat verhoudt zich slecht tot het lichten van tegels. “Wij kunnen ons geen research-redactie veroorloven.”

Kranten en actualiteitenrubrieken hebben volgens Dielessen meer mogelijkheden dan NOS Nieuws met zijn ‘kleine vierhonderd’ redacteuren. “Ik ben vijf jaar hoofdredacteur van NOVA geweest. Daar kon ik het me wel veroorloven om mensen vrij te maken voor onderzoek. We hoefden immers niet volledig te zijn.”

Zou een transfer van Peter R. de Vries naar de NOS uitkomst kunnen brengen. Dielessen denkt van niet. “Zijn onderwerpen schreeuwen meer om een programmatische aanpak.” De Vries zelf zag minder problemen. “Ik zie niet in waarom ik niet voor de NOS zou kunnen werken. Ik ben bij zoveel verschillende media actief geweest.”

Meer verslagen van de bijeenkomst van de Dutch Media Professionals volgen.

Maarten Reijnders

Al 6 reacties — discussieer mee!