Hoewel het nog steeds lastig is te ontdekken hoeveel reacties er op de Italiaanse web-staking van afgelopen 4 december daadwerkelijk zijn geweest, is het wel duidelijk dat de protesten zijn doorgedrongen tot de Italiaanse politiek. Zo is te lezen op de website van de landelijke krant La Stampa: “Wij nemen akte van de mystificatie door de PD (Democratische Partij) die nota bene in een officieel communiqué heeft geprobeerd de staking van de Italiaanse bloggers door te laten gaan voor een revolte tegen de recente uitingen van Berlusconi.”

Bovenstaande is een commentaar van Loris D’Emilio, een van de mensen achter de protesten tegen het wetsvoorstel Levi, dat bloggers wil laten registreren als waren het journalisten. Op het web publiceren in een blog zonder registratie zou het strafbare feit van clandestiene pers met zich meebrengen.

De grootste Italiaanse linksliberale partij diende het wetsvoorstel in, waarin termen als ‘clandestiene pers’ voorkomen, en die de bloggers moet gaan verplichten tot registratie. Daarmee worden de blogs gelijkgesteld aan gangbare journalistieke producten, zoals bijvoorbeeld een krant. Naast het communique dat de PD liet uitgaan en dat de woede van de Italiaanse bloggers zo mogelijk nog meer voedde, publiceerde de ontwerper van het wetsvoorstel zelf ook nog een verklaring, die ook al geen enkele goedkeuring van de bloggers kreeg.

Verklaring
Uit die verklaring van Levi, (ook woordvoerder van de ‘schaduwregering’ van de PD):
“Het web als ruimte van vrijheid en mogelijkheid voor ontwikkeling is een onvergelijkbaar instrument op iedere plek en onder ieder regime voor de vrije uitwisseling van informatie en opinies, en een machtig middel voor economische groei voor individuele bedrijven en de hele maatschappij. Met die overtuigingen hebben we de internetwereld benaderd toen we met de vorige regering in de afgelopen regeringsperiode aanstuurden op een niet meer uit te stellen hervorming van de Italiaanse uitgeverswereld, op een manier die de problemen van deze tijd efficient tegemoet treedt.”

Levi vervolgt zijn verklaring met de bezorgdheid die bij de bloggers is ontstaan, maar, zegt Levi: “Dat zijn totaal ongefundeerde angsten.” Hij roept op tot een tijd van reflectie en hink-stap-springt daarna over kwesties als auteursrechten voor muziek en boeken op het internet, ‘foutieve’ informatie, de verbindingen tussen de grote internetbedrijven, de anti-trust autoriteiten en de opening van de markten. Daarna concludeert de linksliberale politicus met de constatering dat zijn wetsvoorstel voor dat alles een prijzenswaardige basis vormt en zal leiden tot een ‘organische hervorming’ van de uitgeverswereld.

Levi: “Daarom zal ik voordat het wetsontwerp in definitieve vorm wordt aangeboden aan het parlement het korte hoofdstuk over internet verwijderen. Laten we samen discussiëren over of en hoe we die leemte vullen.”

Salva Blog
Maar gediscussieerd wordt er al, over een ander voorstel over regulering van de blogs, dat uit een heel andere hoek van de Italiaanse politiek komt.
“Beste blogger vrienden en vriendinnen,” heft Roberto Casinelli aan op zijn blog. Casinelli is sinds het begin aangesloten bij Forza Italia, de partij van premier en mediamoloch Berlusconi die onlangs is ‘opgegaan’ in de Partito della Liberta (PdL). “Op 19 november heb ik een wetsvoorstel gepresenteerd dat ik ‘Salva Blog’ heb willen noemen. Het doel van het voorstel is om alle blogs en virtuele gemeenschappen en in het algemeen alle amateur-sites definitief van iedere verplichting tot registratie uit te sluiten. Van die verplichting zijn daarentegen de online kranten die op professionele manier worden bestuurd niet uitgesloten.”

Casinelli is nu gedeputeerde voor de PdL en ging op zijn blog en via Facebook in discussie met de bloggers die de protesten tegen de Levi-wet organiseerden. Het resultaat is een nieuw wetsvoorstel dat hij uiteraard ook op zijn blog publiceerde. En beter nog: ook voorleest in een filmpje op zijn blog, dat hij begint met de adviezen, suggesties en commentaren die bloggers gaven op zijn voorstel.

“De substantiele veranderingen in mijn voorstel zijn er twee,” volgens Casinelli zelf. De ene gaat over een specificatie van de ‘uitgever’ van de blog, die niet noodzakelijkerwijs ook de schrijver/s hoeft te zijn van het product. En de limiet voor advertentie inkomsten is van 36.000 euro omhoog gehaald naar 50.000 euro bruto. “Deze wijzigingen zijn me door velen van jullie voorgesteld hier op mijn blog, en ook via mail, en Facebook.”

Casinelli is erg tevreden: “Het lijkt me dat we deze weken echt goed hebben gewerkt. Misschien hebben we het niet in de gaten, maar we hebben een allereerste vorm van e-democratie gerealiseerd wat heel erg zeldzaam is in ons land”.

Over de staking is in de Italiaanse media redelijk breed bericht, zo legt Ross Cont uit via Facebook. Ze is een van de organisatoren van de protesten. Ze noemt het tv-programma Neapolis op Rai 3 en artikelen in verschillende dag- en weekbladen. En steunbetuigingen van bloggers en journalisten.
Op zijn blog riep Beppe Grillo andere bloggers op een foto of filmpje in te sturen, waaraan vrij breed gevolg is gegeven, zoals te zien is op Grillo’s blog, die ze daar allemaal publiceerde.

De online petitie loopt sinds begin november en staat nu (10 december 2008) op 14.973 handtekeningen, terwijl het aantal mensen dat zich inschreef bij de protestgroep ‘Salva-Blog’ op Facebook op 25.246 ‘fans’ staat. Een wiki is in ontwikkeling waarop de resultaten en blogs zullen worden verzameld die gevolg gaven aan de oproep. Die resultaten blijven vooralsnog onbekend.

Nog geen reactie — begin de discussie!