Wat als alle informatie in de wereld gecategoriseerd en gemakkelijk doorzoekbaar zou zijn? Wat als al het nieuws van over de hele wereld, alle boeken, geschreven teksten, foto’s en video die er bestaan op één plaats in de wereld verzameld zou worden, en overal beschikbaar zou zijn? Dat is precies het doel van Google, en het bedrijf zal er niet lang meer over doen om dit te verwezenlijken.

Google is gemakkelijk, snel en geeft goede resultaten. Nog nooit is er zo veel informatie zo eenvoudig voor zoveel mensen toegankelijk geweest. Het bedrijf lijkt een zege voor één van de universele rechten van de mens: het recht op informatie. Maar wat betekent het dat 91% van de Nederlanders en een groeiend deel van de wereldbevolking zich slechts op één zoekmachine verlaat om een weg te vinden over het Internet?

VPRO’s Tegenlicht ging op bezoek bij het hoofdkantoor van Google in Mountain View, Californië, en sprak daar onder andere met Vint Cerf, die in opdracht van het Amerikaanse leger de voorloper van het Internet ontwikkelde. Cerf werkt inmiddels bij Google, waar hij helpt om nieuwe mogelijkheden van het Internet te ontwikkelen en onder de aandacht te brengen. Iets dichter bij huis in Engeland ziet Ian Brown, woordvoerder van de ‘Open rights group’, wel degelijk een gevaar in de nog altijd groeiende marktpositie van Google. De maatregelen die door verschillende overheden genomen zijn om de pluriformiteit van media te beschermen gelden tot nu toe niet voor het Internet.

In de Tegenlicht webspecial over zoekmachines die ook op zondag 7 mei wordt gelanceerd, is ondermeer te lezen hoe de Nederlandse politiek tegen mediaconcentratie op het web aankijkt. Het onderwerp lijkt de meeste ict-woordvoerders uit de Tweede Kamer geen zorgen te baren. De NMa en het Commissariaat voor de Media zullen wel ingrijpen als er werkelijk iets aan de hand zou zijn, maar het is de vraag of deze instanties hier wel iets mee kunnen.

Want wat zijn zoekmachines nu eigenlijk? Kun je wel spreken van een markt voor zoekmachines? Bovendien is het de vraag of de NMa wel autoriteit heeft om internationaal opererende zoekmachines aan banden te leggen. Het Commissariaat voor de Media heeft vorig jaar voor het eerst naar Internet gekeken, maar niet naar zoekmachines als aparte categorie. De organisatie werkt met slechts twee onderzoekers en geeft aan de capaciteit niet in huis te hebben om ook deze categorie grondig te onderzoeken.

Tegenlicht: ‘Google: achter het scherm’
Zondag 7 mei, 21:10, Ned 3
Regie: IJsbrand van Veelen
Research: Martijn Kieft
Productie: Nicoline Tania
Eindredactie: Frank Wiering/Doke Romeijn

Voor meer informatie en de webspecial: http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/27988731/
Voor de trailer: http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/27988731/media/28245347/ (windows mediaplayer)

Nog geen reactie — begin de discussie!