20 oktober, 13.30 uur in De Rode Hoed

Welke lessen kunnen de media trekken uit de kwestie-Irak?

In De Rode Hoed vindt op zaterdagmiddag 20 oktober een symposium plaats over de wijze waarop de Nederlandse media functioneren in tijden van oorlog. Aan de hand van de casus ‘Irak’ debatteren prominente vertegenwoordigers onder leiding van Frénk van der Linden (journalist NPS-radio / Nieuwe Revu) over dit thema.

Oorlog vormt niet alleen voor militairen en politici een ultieme test. Vaak komen ook de media onder vuur te liggen. Wat doet de Nederlandse pers als ons land betrokken dreigt te raken bij een grootschalig gewapend conflict, bijvoorbeeld de Irak-oorlog? Hoe werken (parlementaire) verslaggevers, onderzoeksjournalisten, commentatoren en hoofdredacteuren in zo’n situatie? Wat zijn hun prioriteiten, hun mogelijkheden, hun beperkingen, hun dilemma’s? Zijn in oorlogsomstandigheden terugkerende journalistieke mechanismen te ontdekken? Hoe moet daar in huidige en toekomstige gevallen mee worden omgegaan?

In het buitenland hebben verschillende toonaangevende media zich geëxcuseerd voor hun weinig kritische opstelling tijdens de voorbereidingen op de Irak-oorlog. In Nederland lijkt men te aarzelen om publiekelijk te komen tot kritische zelfreflectie. Is dit waar, en zo ja: waardoor komt dit?

Dagvoorzitter: Hein van Meeteren (oprichter Openheid over Irak, conflictbemiddelaar / adviseur).

Met duo-gesprekken tussen Jaap Jansen (ex-parlementair verslaggever Algemeen Dagblad, nu KRO-televisie) & Gerard Legebeke (chef Argos/VPRO), Maarten van Rossum (Amerika-deskundige, ex-columnist De Volkskrant) & Ko Colijn (redacteur Vrij Nederland), Harm Taselaar (hoofdredacteur RTL Nieuws) & Hubert Smeets (commentator NRC Handelsblad).

Vervolgens een interview met Joost Oranje (chef verslaggeving NRC Handelsblad) en een afsluitende paneldiscussie met: Piet Hagen (ex-hoofdredacteur De Journalist), professor Frank van Vree (Hoogleraar Journalistiek, Universiteit van Amsterdam), Mustafa Oukbih (correspondent Midden-Oosten NOS), Antoinette de Jong (freelance oorlogsverslaggeefster), Hans Laroes (hoofdredacteur NOS Journaal), Paul Brill (de Volkskrant).

Organisatie: De Rode Hoed in samenwerking met Burgerinitiatief Openheid over Irak, Stichting Buitenparlementair Onderzoek Irak en het Forum voor Democratische Ontwikkeling.

Datum: zaterdag 20 oktober 2007
Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Aanvang: 13.30 uur (ontvangst vanaf 12.30 uur)
Toegang: € 5,-
Reserveren: www.rodehoed.nl, of telefonisch (020) 638 56 06 op werkdagen van 8.30-18.30 uur
Informatie: www.rodehoed.nl

Al één reactie — discussieer mee!