Laten we het ironisch noemen, want cynisch zijn we al genoeg: de grote kwaliteitskranten schrijven kritiekloos de onderzoeksresultaten over van een studie naar ‘voorverpakt nieuws’. Terwijl dat overpennen nu juist is wat de onderzoekers aan de kaak stellen.

Woensdag sprak de Britse onderzoeksjournalist Nick Davies (leren jasje, morsige broek, rap van de tongriem gesneden, held) op een studiemiddag in Utrecht over wat hij (boek) Flat Earth News noemt. Zijn standpunt: sinds kranten geen eigendom meer zijn van rijke families, maar van ondernemers, moeten steeds minder journalisten steeds meer pagina’s vullen. Het gevolg is dat nieuws steeds vaker ongecheckt in de krantenkolommen terechtkomt. De forse groei van de PR-industrie zorgt voor een mediawereldbeeld van ‘distortion, falsehood and propaganda’.

Alle spindoctors en communicatiemiepjes bezorgen een brei aan persberichten, waardoor journalisten niet meer toekomen aan het echte werk: graven, nadenken en je ‘eigen waarheid’ opschrijven (dat laatste neemt Davies over van de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaya).

Eigen berichtgeving
Voor zijn boek Flat Earth News riep Davies de hulp in van wetenschappers van de universiteit van Cardiff, die onderzochten hoeveel procent van het nieuws afkomstig was van persbureaus en persberichten. De onthutsende conclusie: slechts 12 procent van de berichtgeving in Britse kwaliteitsbladen is originele eigen berichtgeving.

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen werd een vergelijkbaar onderzoek gedaan, om te zien of die situatie in Nederland ook geldt. De uitkomst: in vier Nederlandse kranten (AD, NRC, VK en de Gelderlander) is een derde van de berichtgeving ‘voorverpakt nieuws’.

Da’s interessant, dachten ze bij zowel de Volkskrant als NRC Handelsblad. Beide kranten berichtten over het Radboud-onderzoek door droog de cijfertjes op te sommen. Ze besteden echter geen letter aandacht aan de kritiek op de onderzoeksmethode, die direct na de presentatie van de resultaten al werd gegeven door de Groningse hoogleraar Marcel Broersma. Hij stelde dat de gebruikte kwantitatieve methode niet mag leiden tot de conclusies die zijn getrokken. Wie naar aanleiding van een persbericht een artikel maakt over een nieuwe overheidsmaatregel, doet toch niet per definitie mee aan het verspreiden van propaganda?

Ware woorden, die de kolommen van de kwaliteitskranten niet haalden. Tijdsdruk? Werd het niet nodig gevonden? Ik zou het niet weten. Maar Nick Davies haalde waarschijnlijk nog niet eerder zo ironisch zijn gelijk.

Bovenstaand artikel verscheen eerder bij Bizniz.blog.nl.

Al 4 reacties — discussieer mee!