Burgerjournalistiek. Ik geloofde er nooit zo in. Beunhazen zijn het. Ik geloof nog eerder in burgerstukadoors. Semi-vaklui die netjes vakwerk afleveren. Als het meezit. Soms zijn echte stukadoors ook klunzen. Zoals er ook journalisten zijn die er een potje van maken. Burgerjournalisten zijn mensen die vroeger de krant belden met een tip. ‘Hartelijk dank, we gaan er achteraan.’ Of die een ingezonden brief stuurden, waarvan je de meeste onder beleefde dankzegging naar de prullenbak verwees. Tegenwoordig zijn het twitteraars die als eerste een sensatiebericht de wereld in sturen. Of een mobiel fotootje op het net zetten.
Allemaal prachtig, maar het heeft niks te maken met journalistiek. Journalistiek is leuk werk. Je zit nog eens in een vliegtuig, of je leest een geheim rapport. Vaak is het ook saai. Feitjes bij elkaar bellen, dikke rapporten lezen. En dan een net stukje maken. All the news that’s fit to print.
Burgerjournalistiek. Nou ja, je moet met je tijd meegaan. Niet je ogen er voor sluiten. GeenStijl! bracht een minister ten val! Tja. Is GeenStijl inmiddels ook al niet een gevestigd medium met professionals in dienst?
Echte passie
Burgerjournalistiek. Ik hield mijn twijfels. Totdat ik een persbericht onder ogen kreeg van Kees van Mourik, oprichter van Nieuwslog.nl.
Van Mourik: “We hebben met Nieuwslog/De Nieuwe Krant inmiddels bewezen dat burgers prima als journalist actief kunnen zijn. Een groot voordeel is dat zij zich vaak met een echte passie op specialistische onderwerpen kunnen richten, terwijl binnen de traditionele redacties zo sterk word bezuinigd, dat redacteuren van de meest uiteenlopende onderwerpen verstand moeten hebben. En dat gaat dus niet. (…. ) Ook het verwijt dat veel van onze artikelen opiniërend van aard zijn, geeft sowieso geen pas. Ook de copy van gevestigde journalisten bestaat steeds vaker uit het van elkaar overschrijven van hetzelfde nieuws”.
Achterkamertjespolitiek
Zou het dan toch? Gepassioneerde burgers die in hun vrije tijd achterkamertjespolitiek in hun dorp onthullen. Het echte verhaal schrijven over de teloorgang van hun voetbalclub. Die als eerste een enthousiast verhaal schrijven over een nieuwe game. Verhalen die je nergens leest, omdat het de echte journalisten ontbreekt aan tijd of gespecialiseerde kennis van zaken.
Ik dus snel naar Nieuwslog.nl. Waar ik er al snel achter kom dat Kees van Mourik op zijn minst aan wishful thinking doet, om het maar niet veel onvriendelijker te zeggen.
Gevestigde media
En wel hierom. Het allergrootste deel van de site bestaat uit bij elkaar ‘gejatte’ (jawel, het mag allemaal) berichten uit de gevestigde media. Zonder deze media zou Nieuwslog niet kunnen bestaan. De gepassioneerde burgerjournalisten geven er een enkele keer commentaar op, maar dan houdt het wel op. Ik heb enkele uren besteed aan een speurtocht naar een origineel burgerjournalistiek verhaal en ik heb het niet kunnen vinden.
Zie hoe Nieuwslog te werk gaat. Een bericht over FC Twente. Het bericht is 1-op1, zonder bronvermelding, gekopieerd van Sport 1. (Sport 1 heeft het weer, zonder bronvermelding, van NOS teletekst; zo gaan die dingen.)
Onder de kop ‘Aal Innovatie Platform: AIP?’ begint een verhaal aldus: ‘Deze zin geeft aan dat de problematiek rondom de bedreigingen van de paling complex zijn en misschien wel een innovatieve oplossing nodig heeft.’
Inderdaad, de problematiek zijn complex, en van grammatica hebben onze burgerjournalisten ook geen kaas gegeten.
Het palingverhaal eindigt met de burgerjournalistieke toevoeging: “Hoe verder? De geschiedenis leert dat de mens vaak hardleers is. Vaak als het (bijna) te laat is, ziet men de ernst van de situatie in en komt men pas echt in actie. Het is niet duidelijk of we nu al zo ver zijn. Dit onderwerp zal waarschijnlijk wel een vervolg krijgen binnen NoordHolland-noord nieuwslog. Kortom wordt vervolgd……………..” We kunnen haast niet wachten!
Regelrecht van Parool.nl komt het misdaadbericht ‘Diamantair overleden na overval‘.
Wii uit het stof
Nu goed. Dan maar naar een rubriek waar je de echte gepassioneerde specialisten verwacht. Zoals bij de rubriek Media. Eindelijk de echte ins en outs uit Hilversum. Maar nee. De meeste aandacht gaat uit naar games. Nou vooruit, met wat goede wil noemen we dat ook media.
‘Wij gaan de Wii uit het stof halen’, lezen we. Het bericht: “Ontwikkelaar High Voltages komt binnenkort met The Conduit voor de Wii. Deze game lijkt een echte topper te worden met prachtige graphics en goede gameplay. High Voltages zelf verwacht ook veel van de game en wil met dit spel het stof van de Wii afhalen.” (…)
Ik weet weinig van Wii en van games, maar na vijf minuten Google ontdekte ik dat al in oktober vorig jaar Sega had aangekondigd het spel te gaan uitbrengen. Sega dus, en niet High Voltage; die ontwikkelt slechts. Oud, onnauwkeurig verhaal dus, dat bovendien niets toevoegt. Onze blogger had het spel ook nog niet kunnen spelen.
Regio
De rubriek Regio dan maar. Voor zover ik kon nagaan was alles afkomstig van andere media.
Cultuur dan. Onderbelichte talenten? Recensies van voorstellingen waar de gevestigde pers zijn neus voor ophaalt? Een bijzondere voorpublicatie? Niente, nada. Een braaf berichtje over de Libris Literatuur Prijs.
Wetenschap. Toch het terrein van de echte deskundigen, die de doorsneejournalisten altijd de baas zijn. Een mooi verhaal over de donatie van organen van ouders aan hun kind. Uit de online-editie van Daily Mail. Netjes vertaald, dat dan weer wel.
Een bericht met de kop ‘Trekvogels keren minder vaak terug’. Volgens de bronvermelding overgenomen van Headlinez, nog zo’n nieuwsverzamelsite, die het weer heeft overgenomen van het AD.
Dat is de burgerjournalistiek waar Van Mourik zo veel van verwacht. Herlees bovenin dit verhaal nog even de quote over het overschrijven van berichten door de gewone journalisten.
Kwartiertje
Nog een citaat uit zijn persbericht: “Van Mourik verwacht vooral veel van lokale Nieuwslogs: actieve stads- dorp of zelfs wijkbewoners, die met een kwartiertje van hun tijd dagelijks nieuws gaan maken over wat er leeft in hun directe omgeving.”
Een kwartiertje van je tijd! Niks uren buffelen op een fatsoenlijk verhaal. Een kwartiertje is lang zat!
Beetje tendentieus… als ik de tijd zou hebben zou ik voor elk slechte voorbeeld dat je aanhaalt wel een goed tegenvoorbeeld kunnen aanwijzen.
Hops! Erg fijn verhaal om de dag mee te beginnen. Kostelijk! (En eigenlijk is het natuurlijk nogal absurd dat er geen ehm, tsja, ethische (huhh?) verplichting bestaat tot bronvermelding in de reeks kris-kros-copy-postings, of het nu gaat om burgerjournalistiek (is een journalist geen burger dan??) of de ‘echte’ betaalde journalistiek.
Je hebt je duidelijk niet in de Wii nieuwslog verdiept. Ontwikkelaar Hight Voltages deed zelf deze uitspraak. Dat is ook precies wat er op de Wii nieuwslog staat. Hoe slecht is het om een artikel als dit te schrijven dat dus inhoudelijk niet klopt?? SEGA is de uitgever, High Volt. is de ontwikkelaar.
Overigens zie ik dit bericht op veel meer sites staan, zijn dit allemaal websites die dit onnodige verhaal publiceren? beter weten wat je schrijft vriend
Wat is eigenlijk de definitie van Nieuws. Ik zie wel dat er volop geschreven wordt en dat een paar onderwerpen (nieuwslogs) zoals Ajax, medisch en nintendo wii erg actueel zijn. Ik moet toegeven het niet voldoet aan alle eisen van goede journalistiek, maar het gaat hier om amateurs. ALs dit zo door blijft groeien denk ik wel dat het een concurrent kan gaan worden van de websites van dagbladen of andere initiatieven zoals nujij, msnreporter of watuzegt.
Welkom in een tijdperk waar de distributie leidend is! In de vorige eeuw voerde vooral de productie de boventoon, waarbij (vaak zelf beoordeelde) kwaliteit hoog in het vaandel stond.
Sinds we internet hebben gaan consumenten zelf op zoek naar nieuwsbronnen. De nadruk ligt op digests: zo handzaam mogelijk gebrachte informatie die specifiek op een bepaalde interesse gericht is. Twitter, Facebook, nu.nl, en ga zo maar door.
Kwaliteit à la 20ste eeuw komt onder druk te staan.
En toch kun je het niet tegen houden, vooral niet met oprispingen zoals deze post vol dinosaurusgeluiden.
De vraag is eerder: hoe toch bij te dragen tot “kwaliteit”?
(hou bij een eventuele reactie rekening met mijn leeftijd, ik ben 53 en heb 29 jaar geleden voor het eerst voor een krant gewerkt…)
P.S.: nieuwslog werkt wel degelijk met bronvermelding
Zelfs de grootste kranten jatten van elkaar. Ook op Nujij bijvoorbeeld zie je artikelen staan die eerder ergens anders zijn verschenen. Als we ons daar even in gaan verdiepen, kun we aantonen dat zelfs de ‘echte’ journalisten zich daar schuldig aan maken. Ook zij passen een artikel een beetje aan en hup plaatsen maar. Maar het onderwerp blijft precies hetzelfde.
Ik denk dat de ‘echte journalisten’ een beetje huiverig worden van de ‘burgerjournalisten’, nog meer concurrentie!
Voor je gaat klagen over anderen is het misschien handig als jij je verhaaltje even door de spellingscheck van Word haalt, want kennelijk heeft iemand van jouw kaliber dit nodig.
Niemand die voor Nieuwslog schrijft claimt correct te zijn, daar in tegen doe jij dat wel. Maar zorg er dan ook voor dat je correct bent!
Jammer te zien dat een kritische reactie op dit artikel verwijderd wordt om dat deze kennelijk niet gelezen mag worden.
Wordt iedere reactie die negatief tegenover dit artikel staat weggehaalt? Ik weet zeker dat dit niet gebeurd bij de artikelen van nieuwslog.
—
Opmerking van de redactie: er is geen enkele reactie op dit artikel verwijderd. Wel worden de reacties van nieuwe reaguurders vooraf gemodereerd.
Wat is er mis met burgerjournalistiek. De afgestudeerde journalisten hebben hun vak toch ook enkel en alleen geleerd van leraren die hun meningen hebben overgedragen in het het lesmateriaal.
Een artikel in het AD is toch ook anders gekleurd dan een artikel over het zelfde onderwerp in De Telegraaf?
De meeste artikelen in kranten zijn sowieso één-op-één overgenomen van het ANP met her en der enkele zinnen cq woorden aangepast. Of dit gedaan wordt door een ‘burger’ of door een ‘journalist’ het eind resultaat behelst een artikel met een gelijke strekking!
Wie is de schrijver van dit artikel? graag even reageren op mijn bericht want wat er instaat over de Wii nieuwslog is dus gewoon niet waar. het artikel over High Voltages is volledig juist. Ben benieuwd naar je reactie..
Ik maak me helemaal niet ‘zorgen’ over bloggers die hun mening ongefundeerd zonder checks de wereld insturen. Waar ik me wel zorgen om maak is dat nieuwsconsumenten EN uitgevers denken dat het een alternatief is voor echte journalistiek. In Amerika worden nu in versneld tempo kranten opgerold en krantensites vervangen door een soort ‘geregisseerde’ blogsites. Deels met betaalde blogs, maar deels ook met gratis amateurblogs. Gratis bestaat niet. Waar de zelfbenoemde webreporter zijn hypotheek van betaalt? Niet van de banners rond zijn artikel. Misschien wel dat automerk dat hij noemt?
In mijn ogen is deze burgerjournalistiek een goede zaak, want het dwingt de “professionals” tot het leveren van een meerwaarde. Tenminste als ze werk willen houden.
Het enige probleem is (net als bij de “Professionals”, dus waar hebben we het over) het gebrek aan hoor en wederhoor en gebrek aan objectieviteit.
Ik vind dat u erg laatdunkend schrijft over het fenomeen burgerjournalistiek. Zeker zullen er schrijvers zijn die hun stukken een op een overnemen uit de gevestigde media, maar ik heb ook zeker artikelen gelezen die daadwerkelijk iets toevoegen.
Arjo, hartstikke goed dat je het beestje eindelijk eens bij naam gaat noemen! Ook vroeger bestond er al onderscheid tussen professionele journalisten (die er tegenwoordig voor hebben geleerd!) en amateurschrijvers in kerkblaadjes en verenigingsnieuws.
Op internet is heel duidelijk het verschil te merken. Ook al in de reacties op je stuk. Het is opvallend dat de meeste van de burgerjournalisten (?) en tegenstanders alleen maar hun voornaam gebruiken. Wat een lafaards! Durven ze nog niet eens met een volledige naam ervoor uit te komen?
Leuk website!!! Ik denk dat dit de grootste online krant word van nederland!!!
@Arjo: je schrijft: Burgerjournalisten zijn mensen die vroeger de krant belden met een tip. ‘Hartelijk dank, we gaan er achteraan.’
Niet helemaal waar. Vroeger hadden regionale dagbladen zogenaamde correspondenten: burgers die een stukje schreven over een wedstrijd van de lokale voetbalclub of een tekstje tikten over een dorpsfeest. En dan gingen de journalisten van de kratn er niet achteraan, die stukjes kwamen in de krant.
Beste Arjo,
Dank je voor alle aandacht die je schenkt aan NoordHolland noord nieuwslog via je commentaar op het verhaal Aal Innovatie Platform AIP. Inderdaad heb ik geen opleiding genoten met veel aandacht voor grammatica. Maar ik vind het WEL leuk om aandacht te schenken aan onderwerpen die door professionele schrijvers worden genegeerd omdat ze niet interessant genoeg zijn.Ik pretendeer niet een geweldig, hoogstaand verhaal te schrijven. Ik heb eens gekeken naar je weblog bijdragen van De Nieuwe Reporter. Jammer dat in het overgrote deel van de artikelen alleen maar kritiek valt te beluisteren over andermans werk of initiatieven.
Voor zover het om het wie, wat, wat, waar gaat heb je helemaal gelijk Arjo. Ik erger me daar aan. Het maakt niet uit of je nu een burgerweblog of een site van een kwaliteitskrant bekijkt. Negentig procent is knip en plakwerk. Blijkbaar is daar vraag naar. Gelukkig zijn er (zelfbenoemde!) burgerjournalisten die met de eerste 4 w’s niet tevreden zijn. De enkeling, waar ik me op mijn gebied (zie link naar forum over tabak en tabakspijpen)toe reken, schrijft vooral over het waarom, het waartoe. Ik plaatste vanmorgen een stuk over Nederlandse tabak. Binnen een kwartier 42 klicks en 3 vragen om meer in mijn postvakje… Maar daar wacht de gemiddelde lezer niet op. Instant nieuws waar je over mee kunt lullen in de kroeg of op je werk is voldoende…. tis zo zonde….
De lezer bepaald. Als men graag het nieuws leest op een nieuwssite zoals Nu.nl of Nieuwslog.nl, wat is daar mis mee?
Waarom moet ik mijn achternaam hier vermelden? Wat hebben spelfouten, achternamen enz. met het onderwerp te maken?
Waarom worden zulke sites afgekraakt? Er is duidelijk vraag naar. Misschien om over na te denken?
Ik heb het idee dat er straks weer een standaard bewering bij komt, namelijk: dat alleen mensen met een ‘laag IQ’ zulke sites bezoeken. Ik voel het aan mijn water…
Grappig neersabelend artikel uit de hoek van de gevestigde journalistiek. Overigens zonder hoor en wederhoor toe te passen. Dus hoe journalistiek is dit artikel? Is de krant/journalistiek ook niet met vallen en opstaan ontstaan? Grappig dat journalisten nieuwe media en initiatieven daarbinnen traditioneel, met constant veranderende of achterhaalde argumenten, geen enkele kans gunnen. Om ze vervolgens toch maar zelf te gaan omarmen. Overigens is DNR zwaar gesubsidieerd en Nieuwslog niet. DNR en de gevestigde media is uitontwikkelt en Nieuwslog niet. Veelzeggend is dat journalisten de kritiek op hun eigen media niet verslaan. Ik verwelkom kritiek om daaruit Nieuwslog verder te ontwikkelen.
@Karin. Haha Karin. Je geeft wel aanleiding om te denken dat ‘alleen mensen met een laag IQ zulke sites bezoeken’. De lezer bepaalt! Niet met een D dus.
Arjo, jammer dat jij de kwaliteit van de hedendaagse burgerjournalistiek afmeet aan één website. Waarschijnlijk valt er tussen de burgerjournalistiek van nu net zoveel goeds te ontdekken als het slechte dat jij erin ontwaart. En dat doorplaatsen, dat gebeurt in kranten toch ook?
Het is veel interessanter om een artikel te lezen waarin ik als journalist en geinteresseerde wegwijs word gemaakt in de relevante burgerjournalistiek van nu. Want die is er wel degelijk.
Ach Roodenburgje toch, sorry voor mijn fout. Maar ik ga in op het onderwerp, als jij dat nu ook eens doet? Ik zie je al zitten achter je PC, teksten afstruinen op zoek naar fouten, hoe treurig. Heb je de krant wel eens gelezen? Ook daar komen ook heel veel fouten in voor, echt waar. Geschreven door ‘intelligente’ journalisten.
‘Journalistiek is leuk werk’?
Te oordelen aan uw, rijkelijk van frustratie doordrenkte berichten die u hier tentoon spreid, ben ik echt wel eens benieuwd naar uw definitie voor het begrip ‘leuk’.
Wel, mijn beste Arjo, mijn grootmoeder zaliger zei steeds: “Als iets voor jou de moeite tot kijken niet waard is, laat het dan over aan diegene die het wel graag doen”.
Als burger(nep)journalisten dan toch ‘beunhazen’ zijn moet u toch niet bang zijn. Maar ik denk eerder dat het omgekeerde hier het geval is. Steeds meer mensen trekken eerder naar die luchtige nieuwssite geschreven door Burgerjournalisten i.p.v. die gemaakt door de professionals. En daar zal wel een reden voor zijn ook!
Leuk verhaal, goed geschreven. Geen verhaal waarvan je bloed begint te koken, zoals je op deze kostelijke website wel eens aantreft. Zo’n verhaal dus waarvan ik er wel meer wil lezen.
Ik ben nog steeds reuze benieuwd naar voorbeelden van goede burgerjournalistiek. Het ging mij erom dat Nieuwslog pretendeert heel veel te doen aan burgerjournalistiek, maar dat in de praktijk niet waarmaakt. Althans ik heb er geen bewijs voor gevonden. De opwinding over mijn opmerking over het Wii-bericht begrijp ik niet. Het was echt een oud verhaal, een ontwikkelaar is iets anders dan een uitgever van een spel. En wat je dan verwacht van een gepassioneerde medewerker van Nieuwslog is bijdrage, zoals een recensie of een ervaring, die wat toevoegt.
Arjo, ik heb je de link naar het (duitstalig) forum gegeven bij mn aanmelding. Ik post daar onder de naam Gerrit Jan. Voorbeeldje van wat ik goede burgerjournalistiek vind. Feit (gebeurtenis zo je wilt)… Nanna Ivarsson gaat tabakspijpen ontwerpen voor Stanwell. Dit feit sloeg bij de wereld van pijprokers in als een bom. Waarom?? Stanwell is de grootste pijpenmaker in Denemarken. Sixten Ivarsson was een legende in zijn tijd en heeft veel ontwerpen voor Stanwell gemaakt. Nanna is zijn kleindochter die, a.h.w, het pijpenmaken als klein kind al heeft geleerd. Sixten was op hoge leeftijd blijna blind, Nanna fungeerde letterlijk als zijn ogen. Dan beschrijf ik de emotie. Probeer reakties van “bekende” pijprokers te krijgen. De jacht op de eerste foto’s (het lijkt wel rioolrattenjournalistiek) de prijs… waar ligt die pijp als eerste in de winkel… de eerste rookervaringen..verkoopcijfers…. kortom de 5 w’s aangevuld met de P van Passie….beste Arjo… wat wil je nog meer lezen in een artikel (niet cynisch doch serieus bedoeld)
@Guido. Ach, dinosauriërs hebben het op de blauwe planeet nogal lang uitgehouden. En wat betreft die digests – die zijn toch voor een groot deel gebaseerd op de gevestigde media. Ik zou het jammer vinden als we er ons maar bij zouden neerleggen dat de kwaliteit daarvan steeds meer onder druk komt te staan.
Tja, dat zijn geen fraaie voorbeelden. Maar zoiets kan ook met ‘professionele’ journalistiek. Charlie Brookers heeft in Screenwipe twee kwartiertjes nodig om de professionals te kakken te zetten. Leuk en misschien zelfs leerzaam.
http://www.youtube.com/watch?v=gLdHWng-3v8
http://www.youtube.com/watch?v=L2sZPOFSu1o
http://www.youtube.com/watch?v=K0Lu3My1GbI
(Helaas staat het programma in drie delen op YouTube)
Voor de volledigheid de link van Gerrit Jan: http://www.pfeifenundmehr.de/forum/
Oeps….de “echte” journalist voelt zich bedreigd door de burger?! Waarom zo negatief uit de hoek komen over een nieuwslog waar mensen met passie over hun onderwerp schrijven? En waarom voorbeelden aanhalen die je overal tegenkomt? Zelfs bij “ervaren en gediplomeerde” journalisten? Beetje kinderachtig vind ik 😉
In een interview op mijn blog reageert Kees van Mourik op alle kritiek: http://www.toekomstvandejournalistiek.nl/2009/03/jatten-doen-alle-media/
Mag ik Unieuws.nl aandragen als voorbeeld van prima burgerjournalistiek? Zeker, het is niet allemaal van het hoogste niveau maar er zitten zeker pareltjes tussen. Zo is een bericht als ‘Zuilen tegen proef verkeerslichten’ zeer verdienstelijk opgepikt door RTV Utrecht. Deze site biedt burgers een forum om nieuws te melden dat de professionele journalist wellicht over het hoofd ziet.
Nieuwsloggers verzamelen dus berichten die zij voor een bepaalde publiekgroep interessant vinden. Is niks mis mee. Maar het feit blijft dat al die verzamelaars niks hadden om te verzamelen als de gevestigde media niet zouden bestaan. Die media doen in feite niks anders: verzamelen, bewerken en becommentariëren van informatie over actuele zaken. Elke dag krijg ik een gedrukt exemplaar van al die inspanningen in de brievenbus: een krant. Een keurige selectie uit de informatieovervloed, netjes gerangschikt op interessegebied en relevantie. Met als voordeel dat je ook dingen te weten komt, waarvan je niet wist dat je ze wilde weten. Ideaal. Scheelt zeeën van tijd aan gesurf langs wezenloze sites. De uitdaging voor uitgevers is om die professionaliteit – selectie, diepgang – beter te gelde te maken. Bijvoorbeeld door hun content ook online op een aantrekkelijke manier beschikbaar te maken. Wat ze – betalende abonnees – nu voorschotelen met het 1-op-1 online presenteren van het gedrukte exemplaar is beneden peil.
Arno : de kracht van Nieuwslog is juist dat al het nieuws over slechts een onderwerp wordt verzameld. Wil je al het laatste Wii nieuws lezen dan zit je goed op de Wii nieuwslog. Zelfde geldt voor de Ajax nieuwslog bijvoorbeeld. Maar deze nieuwslogs brengen het nieuws net iets anders en verzamelen alles wat op verschillende sites ataat.
De Nieuwe Reporter laat een journalistiek werk zien van zo’n bedroevend slecht gehalte, dat de schrijver ervan, de journalist Arjo van der Gaag, hiermee feilloos demonstreert dat de opkomende burgerjournalistiek het helemaal nog niet zo gek doet.
In een zogenaamd ‘doorwrocht’ artikel geeft Van der Gaag een uitermate eenzijdig en tendentieus beeld van De Nieuwe Krant, waaruit blijkt hoezeer de gesettelde en conservatieve journalistiek bang is voor de opkomende burgerjournalistiek. Van der Gaag neemt De Nieuwe Krant op de korrel, een initiatief van Nieuwslog.nl.
“Burgerjournalistiek,” schrijft Arjo van der Gaag. “Ik geloofde er nooit zo in. Beunhazen zijn het. Ik geloof nog eerder in burgerstukadoors. Semi-vaklui die netjes vakwerk afleveren. Als het meezit. Soms zijn echte stukadoors ook klunzen. Zoals er ook journalisten zijn die er een potje van maken.”
Dat valt mee: er zijn dus ook journalisten die er een potje van maken. Zoals van der Gaag in zijn artikel zelf laat zien. En intussen afgeeft op burgerjournalistiek.
“Burgerjournalisten zijn mensen die vroeger de krant belden met een tip. ‘Hartelijk dank, we gaan er achteraan.’ Of die een ingezonden brief stuurden, waarvan je de meeste onder beleefde dankzegging naar de prullenbak verwees,” zo vervolgt Van der Gaag denigrerend. “Tegenwoordig zijn het twitteraars die als eerste een sensatiebericht de wereld in sturen. Of een mobiel fotootje op het net zetten.”
Van der Gaag weet niet waar hij over schrijft. Zijn artikel moet door kinnesinne of angst ingegeven zijn want burgerjournalisten blijken net zo goed – of slecht – te schrijven als hij! Hij kijkt niet verder dan twitteraars of zoekt in De Nieuwe Krant het allerslechtste dat hij kan vinden.
Hoe zag de eerste krant eruit, vraag ik mij af? Ook onmiddellijk professioneel en foutloos? Waarom moet een opkomend burgerjournalistiek product onmiddellijk volmaakt zijn? De eerste stagiaire van de Hogeschool voor Journalistiek is bij De Nieuwe Krant nog amper begonnen.
Dat laatste weet van der Gaag niet eens. Nog te beroerd om zich te informeren. Een gesprek aan te gaan met de initiatiefnemers. Nee, gewoon De Nieuwe Krant afbranden, dat is zijn missie. Dapper hoor! Hij heeft zijn artikel vast in een kwartiertje geschreven, nadat hij eerst naarstig had gezocht naar de slechtste foto’s en artikelen.
De Nieuwe Krant is een opkomend fenomeen dat in de kinderschoenen van de (burger)journalistiek staat. Van Van der Gaag mag dit kind niet groeien. Arjo zelf blijkt niet onder te doen voor de gemiddelde burgerjournalist van De Nieuwe Krant. Hij schrijft op hetzelfde niveau. Burgerjournalisten van De Nieuwe Krant doen tenminste nog hun best zichzelf steeds te verbeteren. Zij worden gestimuleerd meer en betere eigen artikelen te schrijven naast de nieuwsflitsen die zij uit de hele wereld bijeenzoeken en er – al dan niet met commentaar – gewag van maken in De Nieuwe Krant. Net zoals de Volkskrant doet: plukt ook heel veel zo van het ANP.
Natuurlijk zijn er burgerjournalisten en hobbyisten tussen die uitermate slechte foto’s en teksten leveren. Maar van der Gaag wil niet de diverse uitstekende artikelen en foto’s zien die er ook tussen zitten. Van der Gaag levert slecht journalistiek werk. En dat verwijt hij De Nieuwe Krant.
De Nieuwe Krant is in opkomst. Het zal zeker nog drie tot vier jaar duren voordat die krant volwassen is. Stagiaires van de School voor de Journalistiek gaan de kwaliteit bewaken; ook andere (kwaliteits)medewerkers zullen de komende jaren worden aangetrokken. Daar zal Arjo van der Gaag zeker niet voor gevraagd worden.
Zie ook mijn religie.nieuwslog.nl bij De Nieuwe Krant
@ Arjo. Helemaal mee eens (je laatste reactie). Ik heb het aan het NRC voorgelegd. Ze reageren er niet eens op. Terwijl ze aangeven “iets” meer met “internet” te willen gaan doen. Ik heb ze gewezen op de sites van de FAZ, Spiegel, the Huffington Post. Het helpt niet. Ik heb gewoon het gevoel aan een dood paard te trekken…..en inderdaad onder de burgerjournalistiek zit veel bagger. Ik schrijf dus ik ben de moeite waard om gelezen te worden. Maar ik blijf erbij dat het ook tendele aan de lezer ligt. Er wordt niet meer gelezen. Leuke discussie trouwens….
@Paul Delfgauw. Nou, nou, dat is onderuit de zak! Even terug naar het begin. Ik kom een persbericht tegen waarin de oprichter van Nieuwslog nogal ronkende beweringen doet over 200 gepassioneerde burgerjournalisten en afgeeft op traditionele media, die gevuld worden door generalisten die steeds minder verstand hebben van specialistische onderwerpen. Nieuwsgierig check ik dat persbericht – dat zou iedereen eens meer moeten doen, ook de collega’s van Villamedia – en kom dingen tegen die die beweringen logenstraffen. Niet gevoed door angst of kinnesinne, gewoon uit gepassioneerde nieuwsgierigheid. Ik heb echt mijn best gedaan – hier geen ironische ondertoon – om voorbeelden te vinden van bijdragen op Nieuwslog die iets origineels bijdroegen. Niet 1 interessant bericht dat ik had gemist in de traditionele media. Opinies zat, maar nieuws ho maar. Kom nou eens met links die het tegendeel bewijzen!
Delfgauws religielog dan? Zou Trouw dat onderwerp toch echt niet beter coveren? Er is natuurlijk markt voor verzamelsites, maar die zijn afhankelijk van deze media; Nieuwslog is daar het sprekende voorbeeld van. Of Nieuwslog een winstgevend businessmodel heeft moeten we nog maar afwachten. Zie de teloorgang van Skoeps.
Ook Delfgauw kan het niet laten om de media waarvan hij zo afhankelijk is af te zeiken: “Net zoals de Volkskrant doet: plukt ook heel veel zo van het ANP.” Kranten ‘plukken’ niet van persbureaus zoals het ANP, daar betalen ze dik geld voor, in tegenstelling tot sites als Nieuwslog die profiteren van het verschrikkelijke misverstand dat content gratis is en dat adverteerders wel zo gek zijn om alle kosten te dekken.
Nieuwslog gaat mij niet vragen om de kwaliteit te bewaken, schrijft Delfgauw boos. Da’s nou jammer, het lijkt me wel een uitdaging. Maar ik ben bang dat je me toch niet kan betalen.
Hi Arjo,
Trouw covert mij al meer dan een jaar. En ze schrijven mijn naam goed: Delfgaauw (twee a’s) Het is toch niet Van der Gag? 😉
Je bent wel erg cynisch!! Ik ben niet afhankelijk en ik zeik de Volkskrant niet af, integendeel! Mijn artikel over jou staat nu op mijn blog in die Volkskrant.
En alle media gebruiken het ANP, dat is niet erg.
Je zit barstens vol vooroordelen als ik je antwoord zo eens lees. Ik hoop niet dat je zo ook schrijft, want dan lusten je lezers je op een gegeven moment echt niet meer.
En je bent nog onbetaalbaar ook! 😉 Nou, ik doe het – voorlopig – nog allemaal gratis en ben ook onbetaalbaar.
Dag!
Ik heb de afgelopen tijd niet veel gelezen op Nieuwe Reporter, één van mijn favoriete internet publicaties!
Het verbaast mij dat het onderwerp journalistiek door niet-journalisten telkens weer blijft terugkeren. Hoewel, het levert uiterst vermakelijke teksten op met woord/wederwoord.
Deze keer bedacht ik tijdens het lezen dat ‘echte’ journalisten zich niet zo verongelijkt moeten voelen en gedragen. Immers, jaren lang is er geklaagd – ook door journalisten – dat het lezen in Nederland aan hevige slijtage onderhevig zou zijn.
Dalande verkopen van krant, magazine en boek gaven daar aanleiding toe.
De nieuwe ontwikkelingen moeten voor een ommekeer hebben gezorgd. om te kunnen schrijven / publiceren moet je hebben gelezen. Ook als je het artikel zonder enige bewerking herplaatst (herpubliceert). Ik begrijp wel dat het irritant is wanneer je het artikel waar tijd en aandacht in gestoken is, zonder bronvermelding overal opduikt. Maar dan nog zou het positieve gevoel het negatieve mogen overheersen. Kennelijk zijn er nog al wat mensen die de tekst de moeite van het verder distribueren ward vinden.
Ik kan mij wel vinden in de bewering van Guido Thys dat distributie nu leidend is. Dat een kwaliteitsbijdrage van een journalist zo zijn weg vindt naar meer ogen, is dan toch mooi meegenomen!
Deze discussie is nog lang niet uitgewoed. Veel plezier ermee!
Ik heb al hier al eerder gezien: veel artikelen in ALLE kranten jatten van slechts enkele persbureau’s (of andere kranten, internet) en gieten e.e.a. dan in een hen passend jasje.
Burgerjournalisten doen dat vaak ook, in een meer aansprekender vorm.
Laten we alle betrokkenen maar gewoon ‘journalist’ noemen. Godzijdank is het een onbeschermde titel. Dat zegt genoeg.