nieuwslogBurgerjournalistiek. Ik geloofde er nooit zo in. Beunhazen zijn het. Ik geloof nog eerder in burgerstukadoors. Semi-vaklui die netjes vakwerk afleveren. Als het meezit. Soms zijn echte stukadoors ook klunzen. Zoals er ook journalisten zijn die er een potje van maken. Burgerjournalisten zijn mensen die vroeger de krant belden met een tip. ‘Hartelijk dank, we gaan er achteraan.’ Of die een ingezonden brief stuurden, waarvan je de meeste onder beleefde dankzegging naar de prullenbak verwees. Tegenwoordig zijn het twitteraars die als eerste een sensatiebericht de wereld in sturen. Of een mobiel fotootje op het net zetten.

Allemaal prachtig, maar het heeft niks te maken met journalistiek. Journalistiek is leuk werk. Je zit nog eens in een vliegtuig, of je leest een geheim rapport. Vaak is het ook saai. Feitjes bij elkaar bellen, dikke rapporten lezen. En dan een net stukje maken. All the news that’s fit to print.

Burgerjournalistiek. Nou ja, je moet met je tijd meegaan. Niet je ogen er voor sluiten. GeenStijl! bracht een minister ten val! Tja. Is GeenStijl inmiddels ook al niet een gevestigd medium met professionals in dienst?

Echte passie
Burgerjournalistiek. Ik hield mijn twijfels. Totdat ik een persbericht onder ogen kreeg van Kees van Mourik, oprichter van Nieuwslog.nl.

Van Mourik: “We hebben met Nieuwslog/De Nieuwe Krant inmiddels bewezen dat burgers prima als journalist actief kunnen zijn. Een groot voordeel is dat zij zich vaak met een echte passie op specialistische onderwerpen kunnen richten, terwijl binnen de traditionele redacties zo sterk word bezuinigd, dat redacteuren van de meest uiteenlopende onderwerpen verstand moeten hebben. En dat gaat dus niet. (…. ) Ook het verwijt dat veel van onze artikelen opiniërend van aard zijn, geeft sowieso geen pas. Ook de copy van gevestigde journalisten bestaat steeds vaker uit het van elkaar overschrijven van hetzelfde nieuws”.

Achterkamertjespolitiek
Zou het dan toch? Gepassioneerde burgers die in hun vrije tijd achterkamertjespolitiek in hun dorp onthullen. Het echte verhaal schrijven over de teloorgang van hun voetbalclub. Die als eerste een enthousiast verhaal schrijven over een nieuwe game. Verhalen die je nergens leest, omdat het de echte journalisten ontbreekt aan tijd of gespecialiseerde kennis van zaken.

Ik dus snel naar Nieuwslog.nl. Waar ik er al snel achter kom dat Kees van Mourik op zijn minst aan wishful thinking doet, om het maar niet veel onvriendelijker te zeggen.

Gevestigde media
En wel hierom. Het allergrootste deel van de site bestaat uit bij elkaar ‘gejatte’ (jawel, het mag allemaal) berichten uit de gevestigde media. Zonder deze media zou Nieuwslog niet kunnen bestaan. De gepassioneerde burgerjournalisten geven er een enkele keer commentaar op, maar dan houdt het wel op. Ik heb enkele uren besteed aan een speurtocht naar een origineel burgerjournalistiek verhaal en ik heb het niet kunnen vinden.

Zie hoe Nieuwslog te werk gaat. Een bericht over FC Twente. Het bericht is 1-op1, zonder bronvermelding, gekopieerd van Sport 1. (Sport 1 heeft het weer, zonder bronvermelding, van NOS teletekst; zo gaan die dingen.)

Onder de kop ‘Aal Innovatie Platform: AIP?’ begint een verhaal aldus: ‘Deze zin geeft aan dat de problematiek rondom de bedreigingen van de paling complex zijn en misschien wel een innovatieve oplossing nodig heeft.’

Inderdaad, de problematiek zijn complex, en van grammatica hebben onze burgerjournalisten ook geen kaas gegeten.

Het palingverhaal eindigt met de burgerjournalistieke toevoeging: “Hoe verder? De geschiedenis leert dat de mens vaak hardleers is. Vaak als het (bijna) te laat is, ziet men de ernst van de situatie in en komt men pas echt in actie. Het is niet duidelijk of we nu al zo ver zijn. Dit onderwerp zal waarschijnlijk wel een vervolg krijgen binnen NoordHolland-noord nieuwslog. Kortom wordt vervolgd……………..” We kunnen haast niet wachten!

Regelrecht van Parool.nl komt het misdaadbericht ‘Diamantair overleden na overval‘.

Wii uit het stof
Nu goed. Dan maar naar een rubriek waar je de echte gepassioneerde specialisten verwacht. Zoals bij de rubriek Media. Eindelijk de echte ins en outs uit Hilversum. Maar nee. De meeste aandacht gaat uit naar games. Nou vooruit, met wat goede wil noemen we dat ook media.

‘Wij gaan de Wii uit het stof halen’, lezen we. Het bericht: “Ontwikkelaar High Voltages komt binnenkort met The Conduit voor de Wii. Deze game lijkt een echte topper te worden met prachtige graphics en goede gameplay. High Voltages zelf verwacht ook veel van de game en wil met dit spel het stof van de Wii afhalen.” (…)

Ik weet weinig van Wii en van games, maar na vijf minuten Google ontdekte ik dat al in oktober vorig jaar Sega had aangekondigd het spel te gaan uitbrengen. Sega dus, en niet High Voltage; die ontwikkelt slechts. Oud, onnauwkeurig verhaal dus, dat bovendien niets toevoegt. Onze blogger had het spel ook nog niet kunnen spelen.

Regio
De rubriek Regio dan maar. Voor zover ik kon nagaan was alles afkomstig van andere media.

Cultuur dan. Onderbelichte talenten? Recensies van voorstellingen waar de gevestigde pers zijn neus voor ophaalt? Een bijzondere voorpublicatie? Niente, nada. Een braaf berichtje over de Libris Literatuur Prijs.

Wetenschap. Toch het terrein van de echte deskundigen, die de doorsneejournalisten altijd de baas zijn. Een mooi verhaal over de donatie van organen van ouders aan hun kind. Uit de online-editie van Daily Mail. Netjes vertaald, dat dan weer wel.

Een bericht met de kop ‘Trekvogels keren minder vaak terug’. Volgens de bronvermelding overgenomen van Headlinez, nog zo’n nieuwsverzamelsite, die het weer heeft overgenomen van het AD.

Dat is de burgerjournalistiek waar Van Mourik zo veel van verwacht. Herlees bovenin dit verhaal nog even de quote over het overschrijven van berichten door de gewone journalisten.

Kwartiertje
Nog een citaat uit zijn persbericht: “Van Mourik verwacht vooral veel van lokale Nieuwslogs: actieve stads- dorp of zelfs wijkbewoners, die met een kwartiertje van hun tijd dagelijks nieuws gaan maken over wat er leeft in hun directe omgeving.”

Een kwartiertje van je tijd! Niks uren buffelen op een fatsoenlijk verhaal. Een kwartiertje is lang zat!

Al 43 reacties — discussieer mee!