Dinsdag 7 april, 20.00 – 22.00 uur
Kan de overheid de pers redden? Wat mag er niet ontbreken in het advies van de commissie Brinkman? Kranten, tijdschriften en nieuwsbladen hebben het moeilijker dan ooit. Het lukt de meeste betaalde bladen niet hun oplage en omzet op peil te houden. Het publiek vindt het niet meer vanzelfsprekend om voor nieuws te betalen. Uitgeverijen zijn op zoek naar nieuwe verdienmodellen, zeker nu de traditionele inkomsten uit advertenties en abonnementen teruglopen.

Door dit alles staat de onafhankelijkheid van de journalistiek onder druk. Cultuurgoed dreigt verloren te gaan, de waakhond van de democratie raakt verlamd. De overheid moet ingrijpen. Een commissie onder voorzitterschap van Elco Brinkman onderzoekt hoe. Iedereen is het er wel over eens dat de pers een unieke rol vervult in de samenleving, maar hoe moet de overheid die rol ondersteunen? Dat is de inzet van het debat in De Rode Hoed.

Naar voorbeeld van de Franse president Nicolas Sarkozy organiseren de NVJ en De Rode Hoed een ‘Staten-Generaal der Nederlandse pers’. Onder het luisterend oor van Brinkman en zijn commissieleden presenteren hoofdredacteuren en journalisten (o.a. Arendo Joustra, Barbara van Beukering en Mark Koster) en uitgevers (o.a. Jacques Kuyf, Bert de Groot) hun voorstellen. De gespreksleiding is in handen van Clairy Polak.

Gaat u de Nederlandse pers redden? Stuur uw voorstel in naar dagblad@nvj.nl. De beste voorstellen worden op 7 april gepresenteerd.

Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur, ontvangst vanaf 19.30 uur
Toegang: ¤ 4,- in de voorverkoop via www.rodehoed.nl / ¤ 5,- euro aan de deur.
Alleen bij binnenkomst gratis kopje koffie of thee op vertoon van uw kaartje.
Informatie: www.nvj.nl / www.rodehoed.nl of telefonisch via 020-6385606 tijdens kantooruren

Nog geen reactie — begin de discussie!