leo-kac2a4rkkac2a4inenHoe ziet de mobiele telefoon van de toekomst eruit? Is het een band die je om je voorhoofd draagt, een klein apparaatje dat in je oor of broekzak zit? Of toch een implantaat in je hoofd met een directe verbinding met het brein. De mogelijkheden zijn eindeloos, denkt Leo Kärkkäinen, een vooraanstaande onderzoeker bij Nokia. “Misschien kweken we ze op een dag wel in potten, zoals planten.”

Het is een vraag die niet alleen consumenten bezig houdt. Nokia, de wereldwijde marktleider op het gebied van mobiele communicatieapparatuur, gaf vorig jaar een slordige zes miljard euro of twaalf procent van haar totale omzet uit aan onderzoek en ontwikkeling. Vijf procent daarvan ging naar het Nokia Research Center (NRC). Maar liefst zevenhonderd onderzoekers werken daar aan ontwikkelingen op de lange termijn.

Kärkkäinen is verbonden aan de Finse divisie van het NRC. Hij verwacht dat er de komende vijf tot tien jaar grote veranderingen op stapel staan. “Er komt een revolutie aan van modellen met uiteenlopende vormen en praktische toepassingen.” Nu al wordt er geëxperimenteerd met gsm’s die met behulp van GPS verkeersstromen kunnen voorspellen, of die zelfstandig medische diagnoses kunnen stellen. Ook wil Nokia binnen zeven jaar mobiele telefoons op de markt brengen, gemaakt van zelfreinigende materialen.

Een van de uitdagingen is volgens de onderzoeker het beeldscherm. Een groot formaat is handig voor films, internet of om de krant te lezen. Tegelijkertijd moet het toestel natuurlijk wel draagbaar blijven. “De Amazon Kindle is nu bijvoorbeeld al vrij dun. Het achterliggende idee is dat je boeken altijd digitaal bij je hebt. Maar we komen op het punt dat nieuwe technologie ook uitrekbare apparaten mogelijk maakt. Beeldschermen worden dan flexibel zoals rubber.”

Stemmen scheiden
Er komen apparaten met steeds specifiekere toepassingen voor communicatie die men met zich meedraagt. “Een voorbeeld: iemand maakt op straat een foto. Via het internet kan vervolgens snel andere foto’s opgevraagd worden die op die plaats zijn gemaakt of die vergelijkbaar zijn. Hetzelfde principe is denkbaar voor personen. Voor journalisten wordt het op die manier een stuk makkelijker om snel informatie te vergaren.”

Andere opties zijn binaurale geluidsopnames, die verschillende stemmen automatisch van elkaar scheiden. En zogenoemde ‘slimme spraakgerelateerde toepassingen’. “Denk aan een gsm met memorecorder, die automatisch selecties maakt van bruikbare delen of zelfstandig samenvattingen maakt. Of nog geavanceerder: een gsm die schattingen maakt van reistijden op basis van veranderende verkeersstromen en je vervolgens precies op tijd wekt voor een afspraak”, aldus de onderzoeker.

Ook wordt het in de toekomst naar verwachting steeds makkelijker om beeld en geluid van goede kwaliteit op te nemen. De grenzen tussen professionele en amateuropnamen zullen steeds verder vervagen. Om daarop in te spelen heeft Nokia een project gestart gericht op mobiele journalistiek. Het idee daarachter is: hoe maak je het makkelijker voor verslaggevers om content te produceren met behulp van hun mobiele telefoon?

Testfase
In samenwerking met Reuters wordt er gewerkt aan een speciale ‘toolkit’. Die bevat onder meer een statief voor stabiliteit tijdens het filmen, een extra microfoon voor geluidsopnames en ondersteunende software. “Het zit nu nog in testfase, maar over een jaar willen we het systeem helemaal draaiende hebben. Het idee is dat je de mobiele telefoon als een opname- en opslagmedium gaat gebruiken. Met een speciaal toetsenbord kun je de opnames dan nog bewerken om het vervolgens naar de uitgever te verzenden. Een gsm is dan eigenlijk het enige wat je nog nodig hebt.”

Kunnen gsm’s in de toekomst gaan concurreren met professionele camera’s?
Kärkkäinen: “Dat kunnen ze nu al. De huidige camera’s zijn kwalitatief goed genoeg voor webtoepassingen. Alleen als je een specifieke belichting wilt of iets dergelijks, dan moet je iets geavanceerders gebruiken. Er zullen altijd verschillen blijven, maar de camera’s worden natuurlijk ook steeds beter. Ik weet niet wanneer, maar er komt een tijd dat er ook creatieve content van goede kwaliteit aangeleverd wordt door gsm’s.

Eén miljard burgers kunnen straks met eenvoudige middelen media maken en wereldwijd verspreiden. In dat geval gaat de hoeveelheid beschikbare informatie drastisch veranderen. Er zal altijd ergens wel een ervaringsdeskundige beschikbaar zijn of iemand die plaatjes schiet van een brand. Het kan zijn dat het werk van een journalist dan meer dat van een eindredacteur wordt: kiezen welke informatie relevant is en welke niet.”

MInder snel schieten
Dit is niet het enige terrein waarop de nieuwe generaties mobiele telefoons de journalistiek gaan beïnvloeden, verwacht hij. Het conflict in de Gaza-strook eerder dit jaar toonde de toegevoegde waarde aan van mobiele communicatiemiddelen en nieuw platformen zoals Twitter in situaties waarin er geen professionele journalisten aanwezig zijn. “Als er ter plaatse meer en makkelijker opnames gemaakt worden in crisisgebieden, neemt het geweld misschien af. Soldaten zullen minder snel op burgers schieten wanneer dit wordt vastgelegd. Ook biedt het mogelijkheden om dezelfde gebeurtenis vanuit veel uitvalshoeken te bekijken.”

Zitten er dan geen nadelen aan deze ontwikkelingen? Jawel, in een toenemend virtuele wereld worden de grenzen tussen de werkelijkheid en fabricatie steeds vager. Om de authenticiteit van de content te controleren, voorziet Kärkkäinen technologie van digitale handtekeningen waarmee de echtheid kan worden vastgesteld.

Het Nokia Research Centre in Helsinki. Foto: Nokia.
Het Nokia Research Centre. Foto: Nokia.
Al één reactie — discussieer mee!