Hoe behandelen de media vandaag de dag Geert Wilders en zijn PVV in vergelijking met de behandeling van Hans Janmaat en de Centrumpartij in de jaren ‘80?

MediaDebat in samenwerking met Andere Tijden (geschiedenisprogramma VPRO/NPS)

dinsdag 21 april, 20.00-22.00 uur, in de Shaffyzaal van Felix Meritis, Amsterdam

Toen begin jaren ’80 lijsttrekker Hans Janmaat van de Centrumpartij (‘niet links, niet rechts’) beweerde dat Nederland overvol was en alle ‘goedkope’ buitenlanders ‘onze’ banen inpikten, werd daar wel tegen geprotesteerd, maar bewust werd er in de media niet veel aandacht aan besteed. Toen partijleider Geert Wilders en de fractieleden van de PVV op 26 maart j.l. ‘woest’ de Tweede Kamer verlieten tijdens de behandeling van het akkoord inzake de kredietcrisis, stonden journalisten met draaiende camera’s, microfoons en pen in de hand hen bij de deur al op te wachten.

Bij de verkiezingen van 1982 haalde de Centrumpartij één zetel, de PVV zit op dit moment met negen zetels in de Tweede Kamer. In 1984 werd Janmaat door de Centrumpartij geroyeerd, bleef als onafhankelijk Kamerlid aan, maar bij de volgende parlementsverkiezing kreeg de door hem opgerichte partij Centrum Democraten geen zetel; pas in 1989 haalde de CD één en in 1994 drie zetels. Na het weglopen van Wilders en de zijnen meldt Maurice de Hond dat bij een volgende verkiezing de PVV weleens tweeëndertig zetels zou kunnen halen.

Hoe anders gaan de media om met Geert Wilders en zijn PVV, in vergelijking met de aandacht die zij besteedden aan Hans Janmaat en zijn Centrumpartij, cq Centrum Democraten?

Over dit onderwerp een MediaDebat, voorafgegaan door een voorvertoning van de uitzending ‘Weg met de Centrumpartij’ van Andere Tijden op 23 april a.s.

(21.20 uur, Ned. 2), die gaat over het verzet tegen de Centrumpartij begin jaren ‘80.

Verzet dat op diverse fronten werd uitgevoerd; in de Tweede Kamer (cordon sanitair), gewelddadig verzet van antifascistische organisaties en kraakbeweging (culminerend in hotelbrand in Kedichem) en op juridisch gebied (al dan niet via belangenorganisaties geëntameerd) de vervolging van Janmaat en andere partijleden.

Andere Tijden neemt ons mee naar de jaren ‘80 waarin het gevaar van opkomend fascisme en racisme een hot item was en de Centrumpartij en haar aanhangers de paria’s van de samenleving waren.

Voor het MediaDebat terug naar onze tijd, waarin we praten over de vraag waarom rond Geert Wilders en zijn partij nooit een cordon sanitair is opgetrokken; welke keuzes worden gemaakt bij het publiceren van berichten, het uitzenden van de (commotie rond de film) Fitna, het weergeven van interviews, het vertonen van gedrag in de Tweede Kamer en daarbuiten, de emoties, statements en verhalen van de fractieleider en zijn mede-Kamerleden van de PVV. Welke consequenties zouden deze keuzes kunnen hebben, als we het vergelijken met de geschiedenis van de Centrumpartij, en zijn de media zich daarvan bewust?

Een MediaDebat met in ieder geval Ad van Liempt, nu hoofdredacteur Geschiedenis NPS, indertijd chef-nieuws van het NOS-Journaal; Hubert Smeets, begin jaren ‘80 politiek redacteur van NRC Handelsblad, nu commentator bij diezelfde krant. Gevraagd worden Marjolijn Uitzinger, die indertijd voor de VARA politieke radio- en televisieprogramma’s presenteerde zoals In de Rooie Haan en Haagse Bluf, en die tegenwoordig ondermeer schrijft voor de website Haagse Columnisten; Hans Hillen, lid van de Eerste Kamer voor het CDA, werkte veertien jaar voor de NOS-televisie, waarvan zes jaar als politiek verslaggever voor het Journaal; Hugo Schneider, ondermeer voormalig redacteur Den Haag Vandaag; Ab Pilgram, indertijd politiek verslaggever voor de KRO; en Martin Bosma, lid van de Tweede Kamer voor de PVV; van 1981 tot 2003 vervulde hij diverse journalistieke functies, onder andere bij CNN, RTL, het NOS Journaal en de Wereldomroep.

Dit MediaDebat wordt geleid door Hans Goedkoop, presentator van Andere Tijden.

Locatie: Felix Meritis (Shaffyzaal), Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam.
Toegang is gratis. Reserveren niet verplicht, wel handig: redactie@mediadebat.nl
Actuele informatie: www.mediadebat.nl

Al één reactie — discussieer mee!