tegelDe uitreiking van de Tegels, de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijzen, moet een feest voor de journalistiek zijn. Maar dinsdagavond werd er tijdens de bijeenkomst in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ vooral veel gesomberd over de deplorabele situatie waarin de kranten zich bevinden, de tegenvallende innovatie in de journalistiek en de toenemende kijkcijferterreur.

Jurylid René van Zanten noemde het ‘hartverscheurend’ dat de kranten zulke zware tijden doormaken. En ook minister Ronald Plasterk (die om mistige redenen werd uitgeroepen tot nieuwsman van het jaar) vond het ‘extra zuur’ dat de media in ‘deze zware economische tijden’ zo onder druk staan. “Nu hebben we de pers juist nodig.”

Op televisie is het al niet veel beter, wist Aart Zeeman die een Tegel ontving voor een reportage over vrouwen die door middel van embryoselectie willen voorkomen dat zij een erfelijke vorm van kanker doorgeven aan hun dochter. De tv-maker was blij dat hij de prijs ontving ‘in een tijd waarin je ’s ochtends met Wilders op het vliegtuig moet stappen’. “De druk van de kijkcijfers wordt steeds groter. We moeten die balans in de gaten blijven houden.”

Jostiband
Van Raoul Heertje die tijdens het feest optrad, hoefden de aanwezige journalisten weinig steun te verwachten. De comedian haalde flink uit naar de journalistiek die het publiek te veel als een stel debielen zou behandelen. Als voorbeeld noemde hij de actie van Karst T. op Koninginnedag die veel media ten onrechte omschreven als een aanslag op de Koningin. “Als iemand voor de trein springt, is het toch ook geen aanslag op de trein?”

Journalisten hebben er volgens Heertje een handje van om zaken veel te veel op te blazen. Wilders en Verdonk krijgen bijvoorbeeld te veel aandacht. “Dan zeggen jullie: maar wat zij zeggen, is nog nooit gezegd. Dat komt omdat ze niet goed snik zijn. De jostiband maakt ook muziek die nog nooit gemaakt is.”

Tegelijkertijd besteden journalisten volgens Heertje weer te weinig aandacht aan de fouten en misdragingen van andere journalisten. Als voorbeeld noemde Heertje het applaus vorige week tijdens de Dodenherdenking op de Dam voor koningin Beatrix dat in het Journaal ‘om technische redenen’ langer duurde dan het in werkelijkheid had geduurd. “Daardoor geloven we het niet meer.”

Ook Telegraaf-journalist Coen Springelkamp kreeg van Heertje van onderuit de zak. De comedian verweet Springelkamp dat hij kort na het overlijden van RTL-cameraman Stan Storimans met een leugen het huis van de vrouw van Storimans binnendrong. “Dat incident is vakkundig stilgezwegen”, vond Heertje die meende dat Springelkamp volgend jaar ook een Tegel moet krijgen. “Door zijn raam of naar zijn kop.”

Jonge journalisten
Het goede nieuws kwam uiteindelijk van Plasterk. De minister kondigde in een weinig sprankelende toespraak aan dat hij twee miljoen euro per jaar wil uittrekken om 60 pas afgestudeerde journalisten aan een baan bij een dagblad te helpen. “Dat komt neer op twee redacteuren per redactie”, rekende Plasterk voor. Op die manier wil de bewindsman tegengaan dat de krantenredacties vergrijzen.

Wie zijn de prijswinnaars van de Tegels?

Winnaars print
Nieuws: Ronald van Geenen en Kees Wessels (AD) met een serie artikelen over borstkanker-operaties.
Achtergrond: Philippe Remarque (de Volkskrant) met een serie artikelen over de Amerikaanse verkiezingen.

Winnaars televisie
Nieuws: Aart Zeeman (NCRV Netwerk) met ‘Vrouwen vechten voor embryoselectie’.
Achtergrond: Robert van Tellingen en Channah Durlacher (Hoge Bomen, AVRO) met ‘De passagier van bus 73’.

Radio
Achtergrond: Gerrit Kalsbeek (De Ochtenden, VPRO) met ‘Het gelukkige huisdier’.

Innovatieprijs
Robert Wiering en Wim Schepens (VPRO) met het programma Landroof en de site www.landroof.nl.

Talentprijs
Tonie Mudde (1987, Quest) met de serie ‘Dagboek van een proefdier’.

Maarten Reijnders

Al 5 reacties — discussieer mee!