googleGoogle moet onder de mediawet vallen, betoogt Henk Blanken in zijn boek Mediamores dat volgende week verschijnt. De econoom Willem Buiter gaat heel wat stappen verder en pleit voor wetgeving en een consumentenboycot tegen Google. Volgens de LSE-hoogleraar heeft de zoekmachine namelijk veel te veel macht die zij op een verkeerde manier aanwendt.”Google is voor privacy en intellectueel eigendom wat de Taliban is voor vrouwen- en burgerrechten: een griezelig gevaar”, zo schrijft hij op zijn weblog bij de Financial Times. Het bedrijf maakt op een schandalige manier misbruik van zijn dominante positie op internet, stelt Buiter. Het steekt Buiter onder meer dat Google auteursrechterlijk beschermd materiaal beschikbaar stelt via Google Books, YouTube en Google News. “Dat gebeurt vaak zonder voorafgaande toestemming van de rechthebbende en over het algemeen zonder dat de bezitter van het auteursrecht een financiële vergoeding krijgt. We hebben een woord voor dergelijk gedrag: diefstal.”

Maarten Reijnders

Al 4 reacties — discussieer mee!