anpDebat rapport cie-Brinkman (3)

Tien jaar geleden betaalden gratis media een ‘bespottelijke prijs’ voor de artikelen van het ANP, maar die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Het bedrag dat Metro, Sp!ts en NU.nl betalen is vergelijkbaar met wat traditionele afnemers van het ANP moeten afdragen, vertelde ANP-hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen woensdag tijdens een debat over het rapport van de commissie-Brinkman in Den Haag. “In het contract met NU.nl zit bovendien een cap: ze mogen een bepaald aantal berichten per dag overnemen, terwijl kranten alles van ons mogen gebruiken.”

De positie van het ANP staat onder druk. Een deel van de afnemers van het persbureau bevindt zich in zwaar weer. En ondertussen overwegen de NOS en een aantal kranten om het contract met het ANP niet te verlengen. Als dat gebeurt, zou dat een forse tegenslag betekenen voor het persbureau en de overgebleven klanten.

Van Gruijthuijsen wees erop dat er miljoenen mensen in Nederland zijn die voor hun nieuwsvoorziening volledig afhankelijk zijn van het ANP-nieuws in gratis media en op de radio. “Door de gratis kranten is het bereik van de kranten wel gestegen.”

Exclusiviteit
Samenwerking tussen de publieke omroepen en de kranten, zoals voorgesteld door de commissie-Brinkman, zal volgens Van Gruijthuijsen nadelig uitpakken voor het ANP. “Ik heb een afdeling van 11 videojournalisten. Die kan ik dan meteen naar huis sturen.”

Ook Henk Hagoort, voorzitter van de publieke omroep, ziet nog volop obstakels bij eventuele samenwerking tussen kranten en de publieke omroep. Zo zouden kranten vaak op basis van exclusiviteit willen samenwerken. “En wij moeten ons materiaal aan iedereen beschikbaar stellen.” Daarnaast mag de publieke omroep nu niet bijdragen aan de winst van derden.

Haarvaten
Joop Atsma, Tweede Kamerlid voor het CDA en in een ver verleden correspondent bij het ANP, is zeer begaan met het persbureau. “Het ANP zit in de haarvaten van onze samenleving.” Volgens de christen-democraat zou het daarom beter zijn als de overheid het ANP zou subsidiëren dan dat de NOS een eigen nieuwsdienst opzet.

In tegenstelling tot het eveneens bij het debat aanwezige PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft Atsma weinig moeite met overheidssteun voor de pers. “De overheid mag best stimuleren. Er worden nu ook in andere sectoren kenniswerkers ingezet met steun van de overheid. Uitgevers zouden daar ook een beroep op moeten kunnen doen.”

Bosma: “Een sector is er pas echt slecht aan toe als ze naar de overheid gaan kijken voor oplossingen.” Van de staat valt volgens Bosma weinig goeds te verwachten. “Heb je wel eens van de Noord-Zuid-lijn gehoord?” Met instemming citeerde de PVV’er de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan die meende dat de gevaarlijkste woorden in de Engelse taal zijn: ‘I’m from the government and I’m here to help.’

Lees ook: ‘CDA: steun het ANP‘ (Villamedia)

Rapport Commissie Brinkman “>

Maarten Reijnders

Al 3 reacties — discussieer mee!