internetverkeerOm de innovatie in de journalistiek te stimuleren, moet er een opslag van enkele euro’s per jaar op internetaansluitingen van Nederlandse huishoudens komen. Dat is één van de adviezen van de commissie-Brinkman die dinsdagochtend haar rapport uitbracht over de toekomst van de toekomst van de pers. De meeste Twitteraars die op deze aanbeveling reageren, zijn niet geporteerd van dit plan. “Om zieltogende postkantoorbranche tegemoet te komen moet ook email worden gefrankeerd”, luidt één van de reacties. Ook NRC noemt de internetheffing een ‘absurd idee’. Ook minister Ronald Plasterk is allesbehalve enthousiast.

De commissie adviseert de overheid om de drempels te slechten die nu bestaan bij het samenwerken op distributiegebied. Dagbladen zouden op die manier één distributienetwerk kunnen oprichten. Ook bepleit de commissie samenwerking tussen gedrukte media en de publieke omroep. Het moet daarbij zowel gaan om journalistieke samenwerking als om samenwerking op het gebied van technologische ontwikkeling. De publieke omroepen moeten hun programmagegevens gratis ter beschikking stellen.

De commissie werd in het leven geroepen om met adviezen te komen over de 8 miljoen euro die minister Plasterk ter beschikking heeft gesteld voor innovatie in de pers. In het eindrapport ziet de commissie er echter van af om met voorstellen te komen voor de bestemming van die gelden. De commissie is er naar eigen zeggen “van overtuigd geraakt dat de sector met structurele problemen kampt, die uiteindelijk met structurele oplossingen verholpen moeten worden”.

Het volledige rapport van de commisie-Brinkman is te vinden op www.commissiebrinkman.nl. Daar kan ook worden gediscussieerd over de adviezen van de commissie. Dat kan hieronder overigens ook.

Maarten Reijnders

Al 5 reacties — discussieer mee!