kindle1Stel dat e-books een succes worden, lopen uitgevers dan het gevaar dat hun producten worden ge-napsterd? Anders gezegd: gaan we boeken straks gratis downloaden, net zoals we nu al met muziek (en films) doen? Volgens Jack Shafer bevindt de markt voor e-books zich nu op hetzelfde punt als de markt voor mp3-bestanden in 1999. Er is wel een verschil. Het duurde tot 2003 voordat de muziekindustrie in de Verenigde Staten schoorvoetend akkoord ging met de verkoop van hun tracks via de iTunes Music Store. Een goed legaal aanbod van e-books is er echter al. Amazon biedt bijvoorbeeld een redelijk grote collectie e-books aan. Een ander verschil: maar weinig consumenten vinden dat boeken gratis moeten zijn. En ook dat is volgens Shafer te danken aan Amazon: omdat de online boekhandel de prijzen van e-books overzichtelijk en (in sommige gevallen kunstmatig) laag houdt, zijn maar weinig consumenten geneigd om op zoek te gaan naar illegaal aangeboden e-books. Daar kan echter verandering in komen, waarschuwt Shafer: de uitgevers willen dat Amazon zijn prijzen verhoogt en ze bieden bestsellers niet als e-book aan. Als ze zich zo arrogant blijven opstellen, lopen ze het gevaar dat het illegale aanbod snel zal toenemen.

Maarten Reijnders

Al 3 reacties — discussieer mee!