nosjournaalWie naar de journaals van de NOS, RTL en ARD kijkt, waant zich soms in de vorige eeuw. Althans, dat is de ervaring van radiopresentator Lara Rense (ex-BNR, nu NOS). “Omgangsvormen zijn al jaren veel losser”, schrijft zij op haar blog. “Maar bij de meeste omroepen presenteren iedere avond weer één of twee anchors op afstandelijke, statige en statische manier het nieuws.” Rense vindt dat omroepen zich moeten aanpassen aan de moderne tv-kijker. Het moet afgelopen zijn met de saaie presentator die achter een saaie tafel op saaie toon een saai verhaal vertelt. “Doe eens gek en maak een uitzending op locatie. De NOS heeft het goed begrepen door anchor Philip Freriks naar Kabul te sturen, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Afghanistan.” Ook moeten journaals er volgens Rense rekening mee gaan houden dat veel nieuws bij de kijkers al bekend is. Dat hebben ze immers in de loop van de dag al vernomen via internet of RTL Z.

Maarten Reijnders

Nog geen reactie — begin de discussie!