toxopeusToen vorige week Edzo Toxopeus overleed, verscheen er bij de necrologieën nauwelijks beeld van de gewezen VVD-leider, zo constateert sporthistoricus Jurryt van de Vooren op Rethinking Media. En dat terwijl er toch voldoende beeldmateriaal op internet beschikbaar is. Dat journalisten de betreffende beelden niet gebruiken en ook de gemiddelde internetgebruiker de fragmenten niet snel zal vinden, heeft volgens Van de Vooren te maken met de slechte manier waarop al het gedigitaliseerde beeldmateriaal in Nederland toegankelijk wordt gemaakt. “Het is prachtig dat dan eindelijk ons audiovisuele archief wordt ontsloten, maar zonder ideeën hoe dat gigantische aanbod wordt ontsloten is hetzelfde als een analfabeet in een bibliotheek: overal kennis, maar volkomen nutteloos”, schrijft Van de Vooren. Volgens een reaguurder op Rethinking Media is er een prozaïscher reden voor het achterwege blijven van beeldmateriaal bij de necrologieën: “Omdat de betreffende journalisten 3 minuten tijd hebben om een onderzoek te doen en het artikel in elkaar te flansen, en de betreffende zoekactie en filteren van resultaten alleen al zeg maar 4 minuten kost”.

Maarten Reijnders

Al één reactie — discussieer mee!