Ook deze foto is gemanipuleerd...NU.nl heeft dinsdag bij een artikel over de brand in het PSV-stadion een gephotoshopte lezersfoto op zijn site geplaatst. Volgens Laurens Verhagen, hoofdredacteur van NU.nl, is de les dat de redactie nog scherper zal moeten opletten bij het overnemen van foto’s die afkomstig zijn van de site NUfoto. Via deze site kunnen lezers foto’s uploaden – bij voorkeur van nieuwswaardige gebeurtenissen. NU.nl blijft gewoon gebruikmaken van deze user generated content. Met instemming citeert Verhagen docent en onderzoeker journalistiek Alexander Pleijter die schrijft: “In de grote stroom lezersfoto’s op NUfoto zijn gemanipuleerde foto’s een zeldzaamheid. En ook in de professionele fotojournalistiek zijn legio voorbeelden bekend van knutselfoto’s. En wie weet is het gevaar van fotomanipulatie bij professionele fotografen nog wel groter, omdat zij veel beter zijn met Photoshop?”

Maarten Reijnders

Al één reactie — discussieer mee!