tribuneEr is een nieuwe speler op de blogmarkt: De Publieke Tribühne. De site wil linkse én rechtse bezoekers aanspreken. Volgens initiatiefnemer Tjeerd Langstraat is De Publieke Tribühne ‘een open podium waar maatschappelijke issues wereldkundig worden gemaakt en waar opinies de wereld in worden geslingerd’.

De Publieke Tribühne is een interactief en openbaar toegankelijk weblog, waar opiniestukken, actualiteiten, beschouwende artikelen, maatschappijkritische opsommingen en informatieve blogs moeten leiden tot discussie, een blik in de keuken van andermans brein of gewoon tot een glimlach of diepe frons op het gelaat.

De Publieke Tribühne wil bewust geen uitgesproken links dan wel rechts weblog zijn. Het is een open podium waar maatschappelijke issues wereldkundig worden gemaakt en waar opinies de wereld in worden geslingerd. Een weblog waar ‘linkschen’, ‘rechtschen’ en ‘recht door zee-ers’ als passieve bezoekers, als actieve reageerders of als cartoontekenende, schrijvende, fotograferende of filmende bühnebeesten De Publieke Tribühne bevolken.

De Publieke Tribühne moet een podium zijn voor ieders gedachtegoed, een blog die doelbewust zwalkt door het drukbevolkte bloggerslandschap. De veelvoud aan gedachtegoed moet de discussies die ontstaan op een gezonde manier voeden en er moet voorkomen worden dat reacties enkel een ‘ja en amen’ worden.

In een kort tijdsbestek zijn er diverse aansprekende auteurs verbonden aan De Publieke Tribühne. Sommigen van hen schrijven op regelmatige basis, anderen publiceren middels een gastbijdrage. De komende tijd is het de bedoeling dat er enkele vaste auteurs aan De Publieke Tribühne worden verbonden.

United Press Agency for International Journalism (UPAIJ)
Naast de lancering van De Publieke Tribühne wordt er hard gewerkt aan de totstandkoming van het United Press Agency for International Journalism (UPAIJ). Het UPAIJ richt zich op (vergeten) conflicten, – verhalen en onderbelichte gebieden. De aangesloten journalisten bij het UPAIJ verslaan oorlogen, humanitaire- en natuurrampen en human-interestverhalen, veelal op een onderzoeksjournalistieke manier.

Het UPAIJ is een internationaal samenwerkingsverband tussen journalisten wereldwijd. Op www.issuesworldwide.com (onder constructie!) kunnen reportages van aangesloten journalisten worden bekeken en desgewenst direct worden aangeschaft. Het wordt een crossmediaal platform, dus voor geschreven pers, fotografen en RTV-pers. Artikelen worden wereldwijd aangeboden en gaan voornamelijk over bovengenoemde onderwerpen. Het UPAIJ is nauw verbonden met o.a. De Publieke Tribühne en het Institute for War and Peace Reporting.

Het United Press Agency for International Journalism opereert vanuit een simpele, maar belangrijke missie:

‘To give international journalists a worldwide stage to express themselves with forgotten and underexposed issues worldwide.’

Verdienmodel
Voor De Publieke Tribühne wordt een standaard opmaak gebruikt. Op termijn moet dit een volwaardige website worden met een hoogwaardige kwalitatieve opbouw. Ook gaan wij op termijn t.v. maken, op een low budget manier (camera plus interviewer). Kortom, De Publieke Tribühne is druk bezig om een website van formaat te worden.

Voor het UPAIJ worden er op dit moment samenwerkingsgesprekken gevoerd met diverse journalisten en mediabedrijven. De site zoals deze nu is, is slechts een tijdelijk voorbeeld van de uiteindelijke website. De verwachting is dat medio 2010 de website af zal zijn. Tegelijk met de lancering worden dan alle samenwerkingspartners bekend gemaakt.

Op dit moment benutten wij de gratis mogelijkheden die internet ons biedt ten volle. Vervolgens wordt elke euro die verdiend wordt direct besteed aan doorontwikkeling van de plannen en de uitbreidingen van beide sites en de organisatie daarachter.

Het verdienmodel dat losgelaten zal worden omvat diverse facetten. Hierover zal later nog bericht worden. Bewust kiezen wij niet voor een aanvraag bij de stimuleringsfondsen die Nederland rijk is. Op die manier blijven wij volledig onafhankelijk. Weg te relativeren nadeel is dat de ontwikkeling een stuk langzamer verloopt dan eigenlijk gewenst. Desondanks ‘hep dit nadeel ook ze voordeel’, want de slow motion zorgt ervoor dat er een degelijk overzicht blijft over beide projecten.

Nog geen reactie — begin de discussie!