nrcOver een ding hoeft NRC zich geen zorgen te maken als Egeria, het beleggingsverhikel van de Brenninkmeijers, 80% eigenaar wordt. Geldgebrek is er niet, maar daar is bijna alles mee gezegd. Toekomstig mede-eigenaar Het Gesprek (20%) eigendom van de mediaondernemers Ruud Hendriks, Frits Barend en Derk Sauer is een verliesmakende TV-zender zonder veel kijkers, waar bijna een ieder die van dit soms spannende medium een liefhebber is, zo snel mogelijk wegzapt om aan de eindeloze saaie interviews te kunnen ontsnappen.

De overnameprijs is niet bekend, maar zal niet veel afwijken van 30 miljoen euro.* Dat is een beperkt bedrag voor het blad, eens de trots van liberaal Nederland, maar het laatste decennium afgezakt tot een wat roze formule, waarbij de vroegere gevreesde onafhankelijkheid tot een bleek polderzonnetje is verworden. Huidig hoofdredacteur Birgit Donker kan qua formaat niet in de schaduw staan van illustere voorgangers als Wout Woltz en Ben Knapen (let wel als journalist, niet als manager). Het verval werd reeds onder Donkers voorganger Folkert Jensma ingezet. De jongeren van de redactie vonden Donker niet vernieuwend en inspirerend genoeg, maar ze werd toch benoemd.

NRC zal weinig aan de nieuwe eigenaar hebben, behalve dat zij hopelijk wel doorpakken in wat gedaan moet worden. Slagvaardig beleid was niet iets wat huidig eigenaar PCM ooit is gelukt. Oud-hoofdredacteuren zijn bezorgd over herhaling van toestanden als bij Apax met overfinanciering culminerend in teveel schulden. Maar de de redactieraad is inmiddels accoord met de overname. Natuurlijk krijgt NRC na overname een TV-kanaal waar content ook kan worden gebracht. Als NRC iemand interviewt, zet je er gewoon een extra camera bij en dan kan het ook via ‘Het Gesprek’ worden uitgezonden. Maar krijg je daar meer kijkers mee? Niet veel dunkt mij, want er is weinig entertainment.

De enige logische kopers voor NRC zouden TMG (De Telegraaf) en de FD Media groep zijn geweest, in beide gevallen zou er veel meer synergie te behalen zijn geweest, niet alleen bij drukken, bezorgen en papieraankoop, maar ook op het gebied van redactionele samenwerking, maar daar zit hem juist de kneep. Dat gaat niet want redacties zijn onafhankelijk en elkaars concurrenten. Bovendien zou de NMA waarschijnlijk moeilijk hebben gedaan bij een binding met De Telegraaf, wegens een te dominerende marktpositie, alsof niet alle kranten vertegenwoordigers zijn van het avondland, dat het naderende einde van deze mediavorm weerspiegelt.

NRC zit er niet op te wachten weer het ondergeschoven kindje in een holding met andere dominante kranten te worden, het trauma van PCM met voortdurend concurrentie – van vooral de Volkskrant – zal nog jaren nodig hebben om te worden verwerkt. Dus dan maar liever in handen van een investeringsmaatschappij zonder enige waarneembare mediakennis, waarvoor dan Hendriks c.s. met hun verlieslatende zender moeten zorgen.

Als de nieuwe combinatie er toch nog wat van maken wil lijken er de volgende minimale succesvoorwaarden te zijn; 1) NRC en Next integreren tot een ochtendkrant; een middagkrant heeft zijn tijd gehad, want het komt met nieuws overal achteraan hobbelen. Bovendien wordt extra bezorgen in de middag onbetaalbaar, 2) Birgit Donker vervangen door een nieuwe jonge dynamische hoofd redacteur, die weer kan zorgen voor nieuwe dynamiek en die ook het hele zelfgenoegzame gezelschap grondig doorelkaar schudt, 3) Een directie die echt een multimediabeleid gaat voeren met bijbehorende investeringen, waarbij naast TV en Papier vooral Internet een duidelijke plaats krijgt. Wie nu de site van NRC bekijkt staat het huilen nader dan het lachen.

* NRC blijkt toch aanzienlijk meer te hebben opgebracht dan de 30 miljoen die ik veronderstelde, namelijk 70 miljoen , maar ik weet niet of dit schuldenvrij is, daarvoor zou ik de cijfers moeten zien en die zijn niet openbaar. Als nu nog de boekendivise wordt verkocht aan WPG/Lanoo (?) dan kan van Thillo zich gaan concentreren op AD Volkskrant, Parool en Trouw.

Dit artikel verscheen eerder op Pluspost.

Al 16 reacties — discussieer mee!