wikipediaToen er begin november een schietpartij plaatsvond op een legerbasis in Texas dacht menigeen dat The Texas Tribune groot zou uitpakken met tal van verhalen en video’s. Maar dat deed de onlangs opgerichte nieuwssite niet. In plaats daarvan probeerde de site – gefinancierd door een venture capitalist en met de beste journalisten van de staat onder contract – van een afstand orde in de chaos te scheppen.

Volgens Matt Thompson (de maker van de bekende toekomstvideo EPIC 2014) een wijs besluit. Nieuwssites moeten volgens hem de waarde van de aangeboden informatie vergroten. Lezers klagen immers dat ze omkomen in de informatie. Het aanbod is zo overweldigend dat ze geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Wat zij nodig hebben is een gids die hen helpt om door de bomen weer het bos te zien.

Tijdloos
Nieuwssites kunnen die gids zijn. Als ze ten minste bereid zijn om eens goed te kijken naar Wikipedia, aldus Thompson donderdag tijdens de conferentie ‘Show me the Money‘. Net als Wikipedia zouden kranten pagina’s met ‘levende verhalen’ moeten maken. Dergelijke pagina’s moeten zowel interessant zijn voor lezers die niets van een onderwerp weten als voor mensen die zich juist erg in een onderwerp hebben verdiept. Nieuwssites moeten niet met méér artikelen komen, maar met betere verhalen.

En net als op Wikipedia moet een centrale pagina over een onderwerp ‘tijdloos’ zijn. Terwijl iedereen hooggespannen verwachtingen heeft van het ‘real time web’ (waarvan Twitter de bekendste exponent is) pleit Thompson dus voor een ‘timeless web’: pagina’s waarop je altijd alle (inclusief de meest recente) informatie over een onderwerp vindt.

Google Living Stories
Nu is het nog zo dat kranten bij elke nieuwe ontwikkeling in een slepende kwestie een nieuw artikel aanmaken. Voor de rating die die artikelen in Google krijgen, is dat slecht. Google baseert de ranking immers onder meer op het aantal links naar een bepaald stuk. Door telkens een nieuwe pagina over een onderwerp aan te maken, mis je de binnenkomende links voor eerdere artikelen. Dat is volgens Thompson te ondervangen door over belangrijke onderwerpen één centrale pagina te maken (daarvandaan is het vervolgens wel weer mogelijk om naar artikelpagina’s te linken).

The New York Times en de Washington Post hebben de handschoen – in samenwerking met Google – al opgepakt. Via Google Living Stories worden artikelen over belangwekkende onderwerpen (zoals de gezondheidszorg of de opwarming van de aarde) gegroepeerd.

Maarten Reijnders

Al 4 reacties — discussieer mee!