Afbeelding 1De Apeldoornse korpschef Annelore Roelofs ontving afgelopen jaar een ‘functioneringstoelage’ van ruim 14.000 euro. Dagblad De Stentor wilde weten welke prestatie zij daarvoor had geleverd, maar kreeg vervolgens geen antwoord. In reactie daarop plaatste de krant een teller op de website die aangaf hoeveel dagen, uren en minuten een antwoord op de vraag al was uitgebleven. Uiteindelijk gaf de Apeldoornse burgemeester – na 39 dagen – openheid van zaken in de gemeenteraad. Verslaggever Anne Boer van De Stentor denkt dat de telleractie een aardig alternatief is voor de WOB.

“De WOB kan altijd nog”, aldus Boer in een uitleg waarom De Stentor ervoor koos om permanent zichtbaar te maken hoe lang er al geen antwoord was ontvangen op de vraag die al op 29 november aan de burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn – als korpsbeheerder – was gesteld. De Stentor stelde namelijk vast dat het politiekorps Noord- en Oost Gelderland de gestelde doelen het afgelopen jaar niet had gerealiseerd. Op één na: er werden meer bekeuringen uitgeschreven dan voorgenomen. Welke doelen waren er met de korpschef afgesproken, wilde het regionaal dagblad weten van de korpsbeheerder.

Volgens verslaggever Anne Boer kreeg hij aanvankelijk de toezegging dat het uitgezocht zou worden. Daarna volgde volgens hem de mededeling dat de gevraagde informatie moeilijk vindbaar was. Pas toen de krant besloot de ‘dagenteller’ op de website te plaatsen – en daarmee ook publiciteit genereerde van onder andere GeenStijl – kwam de zaak volgens Anne Boer in een stroomversnelling. De burgemeester stelde echter aanvankelijk dat geen informatie gegeven kon worden vanwege privacy.

Orde op zaken
In de Apeldoornse gemeenteraad werden inmiddels vragen gesteld over dat standpunt en burgemeester De Graaf gaf gisteravond, 7 januari, in de raadsvergadering van Apeldoorn, een toelichting op de functioneringstoelage. Volgens hem krijgt de korpschef de opslag omdat zij financieel orde op zaken heeft gesteld bij een politiekorps dat er financieel slecht voorstond. Bovendien ontvangt ze de toeslag omdat ze minder ging verdienen toen ze bij de politie ging werken. Roelofs, destijds ambtenaar, was door burgemeester De Graaf gevraagd naar Apeldoorn te komen, onder andere om het korps financieel op orde te brengen.

Verslaggever Anne Boer is vooralsnog tevreden met het antwoord, ‘al gaan we nog uitzoeken of het volledig is’. Hij begrijpt ook niet waarom eerst werd meegedeeld dat de informatie moeilijk vindbaar zou zijn en later dat er niets over meegedeeld zou kunnen worden vanwege privacy. “Er is hier helemaal geen sprake van privacy.”
Boer vindt dat de telleractie heeft bijgedragen aan het uiteindelijk verkrijgen van de informatie. Hij sluit dan ook niet uit dat in de toekomst vaker van de actie gebruik gemaakt zal worden, al erkent hij dat je het ook weer niet te vaak moet doen.

Overigens was de teller niet zichtbaar voor bezoekers aan de Stentor-website die via Firefox of Safari (Apple) browsen. De Stentor heeft het script echter inmiddels aangepast zodat de teller door meerdere browsers te zien is. De eerste teller telde dagen, uren en minuten, de nieuwe teller alleen nog dagen.

Theo Dersjant

Theo Dersjant is een Nederlandse journalist en docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — discussieer mee!