Na de zomer trekt de GPD in bij het ANP. De beide persdiensten houden hun eigen klanten en hun eigen focus op het nieuws: het ANP blijft op het korte snelle nieuwsbericht jagen, terwijl de GPD zich richt op achtergrondverhalen en uitwisseling van kopij tussen de aangesloten regionale kranten.
De persdiensten besparen enkele tonnen per jaar doordat ze gaan samenwonen. Ze delen vanaf september niet alleen de kantoorruimtes en de kantine maar ook de technische infrastructuur. Bij de GPD verdwijnen zestien arbeidsplaatsen vooral bij niet-journalistieke afdelingen.

Marcel van Lingen, hoofdredacteur/directeur van de GPD is opgetogen dat de twee journalistieke machines bij elkaar in huis komen te wonen. Hij denkt dat beide persdiensten er beter van worden. Niet alleen omdat de kosten met enkele tonnen per jaar dalen, ook omdat er een grote ´biotoop van het nieuws´ ontstaat. De journalisten komen elkaar tegen in de kantine, inspireren elkaar en werken daardoor sneller en soepeler samen. Bij de ramp op Haïti bijvoorbeeld gebruikte het ANP al de freelance GPD-correspondent ter plaatse voor de korte nieuwsfeeds; de rekening voor het verblijf ter plaatse kon in tweeën gedeeld worden.
De GPD stopt met zijn eigen documentatiedienst en ook de fotoredactie wordt opgeheven. Die diensten koopt de GPD voortaan in bij het ANP. Die krijgt daarmee een bredere basis onder zijn activiteiten. Voor het overige wil de GPD onafhankelijk in het nieuwstraject blijven staan.

Allebei in zwaar weer
Het heeft enkele maanden onderhandelen gekost voor het GPD-bestuur woensdag besloot tot de verhuizing. Dat vergde niet alleen veel tijd omdat de GPD een coöperatieve vereniging is van regionale kranten die allemaal hun zegje over de operatie mogen doen, het lag ook buitengewoon gevoelig. Tien jaar geleden waren beide persdiensten nog elkaars concurrent. Dat is inmiddels niet meer zo. Het ANP is van de snelle korte nieuwsberichten, terwijl de GPD achtergrondverhalen en analyses maakt voor regionale kranten en daarnaast de onderlinge uitwisseling van kopij tussen de leden verzorgt. Met het snelle nieuws is de GPD al enkele jaren geleden opgehouden.
Zowel het ANP als de GPD verkeren in zwaar weer. Aangesloten kranten willen minder betalen voor de persbureaus omdat ze zelf ook moeten inkrimpen. Vorig jaar raakte het ANP in problemen toen de omroepen hun abonnement wilden opzeggen – en zelfs dreigden met een concurrerende nieuwsdienst te beginnen. Via internet zijn nieuws en foto´s gemakkelijk te kopiëren. Daarmee is de handelswaar van persbureaus verworden tot vogelvrij roofgoed. Inmiddels hebben de omroepbazen weer een drie jaar lopend contract met het ANP gesloten. De dienst kromp fors in en is met 120 mensen en een stevige commerciële poot nu volgens hoofdredacteur/directeur Erik van Gruijthuijsen ´goed op orde´.

Ook nieuwe mede-eigenaar
Het ANP was eerder eigendom van de kranten die het nieuws afnamen. Aan die constructie kwam zes jaar geleden een einde. Vanaf dat moment traden commerciële investeerders aan als aandeelhouders. Een van die partijen, GIMV, wil van zijn belang in het ANP af. Voor particuliere investeringsfondsen is het gebruikelijk om na vijf tot zes jaar weer uit een onderneming te stappen. Welke nieuwe investeerder mede-eigenaar wordt van het ANP is onderwerp van speculatie. Van Gruijthuijsen kan en wil daarover niets zeggen. Hij houdt zich vast aan de gedachte dat elke aandeelhouder – dus ook de nieuwe – zich committeert aan het kernbedrijf en dat is voor het ANP: nieuws brengen.
Ook de GPD maakt een lastige tijd door. Er zijn maar een paar uitgevers van regionale kranten over – en die zetten het persbureau onder druk om goedkoper te werken. Zo stopte de GPD met doorgeven van opiniestukken en ook het aantal kunstartikelen is drastisch teruggebracht. Na diverse inkrimpingen heeft de dienst nog zo´n veertig journalisten in dienst. Met de verhuizing naar het ANP is het Van Lingen gelukt om de journalistieke productie zoveel mogelijk te beschermen terwijl de aangesloten kranten toch een interessante besparing kunnen inboeken. De zestien banen die vervallen zitten vooral in de back-office: boekhouding, receptie, documentatie en deels ook bij de fotoredactie.
´Eigenlijk worden we van een soort aannemer nu wat meer een makelaar. Wij zijn namelijk ook een goed geoliede inkoopmachine voor kopij. Omdat we grote contracten kunnen afsluiten – bijvoorbeeld voor columnisten – is dat aantrekkelijk voor onze leden´, aldus Van Lingen. Bij grote evenementen bewijst de GPD zijn kracht doordat de beste vakjournalisten van aangesloten kranten onder leiding van de GPD voor de verslaggeving zorgen. Voortaan worden de fotografen van het ANP daarbij ingeschakeld. Per keer wordt onderling afgerekend.

Twee decennia bondgenootschap
Volgens Van Lingen heeft het enorm geholpen dat Erik van Gruijthuijsen van het ANP en hij elkaar door en door kennen. ´Niemand kraakt twee decennia bondgenootschap´. De twee begonnen ongeveer gelijktijdig bij Het Parool en stoomden door naar hoofdredactionele functies. Drie jaar geleden toen Van Lingen benoemd werd als hoofdredacteur-directeur bij de GPD stapte Van Gruijthuijsen over van de hoofdredactie van Het Parool naar het ANP.
Erik van Gruijthuijsen noemt de samenwerking met de GPD van eminent belang voor de toekomst van de persbureaus in Nederland. ´Het is goed nieuws voor het perslandschap in Nederland want deze verhuizing geeft ons allebei een grotere buffer.´

Al één reactie — discussieer mee!