mediadebat_logoDe stichting MediaDebat streeft ernaar zichzelf op te heffen en op 1 januari 2011 de taken over te dragen aan de Raad voor de Journalistiek. Dat staat – enigszins verborgen – in het jaarverslag van de stichting. Volgens dat jaarverslag werden beide partijen al bestuurd door dezelfde organisaties uit het mediaveld. Dit jaar zal MediaDebat ‘een zeer laag profiel’ houden, hetgeen zoveel wil zeggen als geen activiteiten ontplooien. Bij het afgelopen week gehouden debat over journalistieke ethiek, georganiseerd door NVJ en Raad voor de Journalistiek, ontbrak MediaDebat dan ook op de organisatielijst.

Drie pijlers
MediaDebat moest in de ogen van minister Plasterk een van de drie pijlers zijn onder zelfregulering van de sector, samen met de Raad voor de Journalistiek en de Nederlandse Nieuwsmonitor. MediaDebat kreeg echter maar een beperkte financiering voor een jaar (2008) en moest daarna zelf voor inkomsten zorgen.

Twee jaar geleden kondigde voorzitter Agnes Koerts van MediaDebat in een brief aan het Stimuleringsfonds aan dat MediaDebat tal van nieuwe activiteiten wilde ontplooien: “Meer publiciteit per debat vooraf en achteraf, inclusief evaluatie van debatten en van discussiepunten. Aantal debatten afhankelijk van financiering. Nauwer samenwerking tussen onderdelen van drieluik zelfregulering, met name RvdJ en MD.”

Het laatste debat dat MediaDebat organiseerde, dateert alweer van eind 2009.

Nieuwsmonitor
Met het wegvallen van MediaDebat valt dus één poot weg onder het door de minister omarmde ‘drieluik’ van zelfregulering. De tweede poot, de Nederlandse Nieuwsmonitor, ontplooit wel activiteiten, maar kan zich niet verheugen in enige belangstelling vanuit de mediasector. De onderzoekers hangen als het ware ver boven de ‘markt’.

De derde poot onder de zelfregulering, de Raad voor de Journalistiek, paste de afgelopen jaren de werkwijze aan, maar slaagde er nog niet in om media die de Raad de rug hebben toegekeerd, weer aan zich te binden.

Theo Dersjant

Theo Dersjant is een Nederlandse journalist en docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek.
Profiel-pagina
Al 4 reacties — discussieer mee!