zomerreporter2010aBeroofd, gewond en met een kater in Griekenland. In die toestand begint de zomerreporter dit jaar aan haar opdracht. Mijn naam is Maria Groot en ondanks mijn gammele staat, ben ik de uitverkorene. Want ik ga deze zomer acht Europese landen bezoeken om te kijken hoe daar aan journalistiek wordt gedaan. Over mijn bevindingen zal ik 8 verhalen schrijven, die ik eens per week online plaats. Ik beschouw het als een uitdagende opdracht en ik vind het fantastisch dat De Nieuwe Reporter mij gekozen heeft om hem uit te voeren. Des te meer omdat het specifieke thema van dit jaar mij zo aanspreekt: ’creativiteit en journalistiek’. Ik ben zes jaar geleden afgestudeerd als beeldend kunstenaar en het afgelopen jaar als journalist, het thema ligt dus in mijn straatje. Hopelijk komt die achtergrond me van pas bij het schrijven van een aantal boeiende verhalen, die leuk zijn om te lezen voor iedereen die daarvoor belangstelling heeft.

Hoe ik mijn tijd precies ga invullen, kan ik nog niet vertellen. Niet omdat ik graag geheimzinnig doe, maar omdat mijn plannen nog in aanbouw zijn. Ik heb een ruim voorschot genomen op mijn rust en ben de afgelopen maand op vakantie geweest. Het leek me praktisch om aansluitend aan mijn vakantie in Griekenland te blijven om daar mijn eerste verhaal te schrijven. Dat mijn rijk gevulde backpack vorige week is gejat en ik in een zeester ben getrapt, maakt de start als zomerreporter er nu weinig comfortabel op. Maar het staat mijn enthousiasme verder niet in de weg.

Concreet staat vast, dat ik in alle 8 landen die ik ga bezoeken, zal werken rondom één specifiek aspect van creativiteit. De aspecten die ik heb gekozen zijn: subjectiviteit, humor, amateurisme, innovatie, samenwerking, orginaliteit, idealisme en experiment. Ik wil de samenhang onderzoeken tussen die begrippen en de creativiteit van journalisten. Tijdens mijn sollicitatie voor dit project, heb ik een aantal vragen voorbereid die als leidraad kunnen dienen tijdens mijn onderzoek naar die samenhang, zoals: ‘Heeft samenwerking met anderen een stimulerende invloed op je creativiteit als journalist?’

Ik begin mijn reis in Thessaloniki, na Athene de grootste stad van Griekenland. Ik ben al ter plaatse, op het balkon van een hier opgedane vriend om precies te zijn. Het thema dat ik hier ga uitpluizen is ‘subjectiviteit’. Daarna staan Milaan, Barcelona en Krakow al vast in mijn agenda. Ondertussen probeer ik logeeradressen te vinden in Berlijn, Istanboel, Bucharest of Helsinki. (Alle hulp is welkom!) Uiterlijk begin september sluit ik mijn reis af in mijn tweede thuisland, België. Ik schrijf mijn laatste verhaal in Antwerpen en Brussel, twee steden waar ik de afgelopen jaren heb gewoond en journalistiek heb gestudeerd.

Vol voornemens om de waardige opvolger te worden van Olaf Koens en Lex Boon die zich de voorgaande jaren op dezelfde opdracht stortten en daarover boeiende (video) verhalen maakten, ga ik vandaag van start. Ik hoop dat je het leuk vindt om me de komende maanden te volgen en mijn schrijfsels met commentaar of tips aan te vullen!

Maar nu eerst een fatsoenlijk Grieks ontbijt!

Ik hoop dat je het leuk vindt om me de komende maanden te volgen en met mij van gedachten te wisselen. Ik ben erg benieuwd naar je feedback, keiharde kritiek, wijze overpeinzingen en bemoedigende tips! Ken je journalisten die ik absoluut moet spreken? Heb je een toepasselijk artikel gelezen? Of heeft je oma een ledikant voor me in Boekarest? Laat het me hieronder weten.

Volg Maria via Twitter: @themariagroot

Zomerreporter 2010 wordt gesponsord door de Mediapraktijkmediapraktijk

Al 5 reacties — discussieer mee!