wikileaksKlokkenluiderswebsite Wikileaks heeft bloed aan zijn handen. Aan de handen van oprichter en voorman Julian Assange kleeft nog wel het meest. Dat vindt Admiraal Mike Mullen, voorzitter van de ‘Joint Chiefs of Staff’ van president Obama. Door het plaatsen van de 92.201 uitgelekte documenten over de oorlog in Afghanistan heeft Wikileaks soldaten en de families van Afghaanse informanten in gevaar gebracht.

Maar kleeft het meeste bloed niet aan de handen van de Amerikanen? Het leger dat honderden burgerslachtoffers heeft gemaakt én verzwegen. Is het niet hypocriet om in de richting van Wikileaks te wijzen?

Deze transparantie en onthullingen – verzwegen moorden, de Pakistaanse veiligheidsdienst die de Taliban steunt – beschadigt hier onnodig de ‘war on terror’ in Afghanistan, vinden critici. Maar uiteindelijk zijn ze het bangst voor het hele idee van transparantie.

Bert Brussen
Want internet is eng. Het is ongrijpbaar en niet afgebakend. Overheden begrijpen het internet ook niet. Een leuk voorbeeld daarvan is de recente ophef over Bert Brussen. Hij plaatste een opruiende tweet van een ander om Geert Wilders te doden op zijn website als nieuws. Nu wordt hij op het matje wordt geroepen wegens vermeende bedreiging van Wilders. Ik hoop dat ik nooit door de politie wordt opgepakt of aangehouden voor het citeren van iemand in de krant of op tv of op dit blog of in de kroeg. Internet en al zijn uitwassen moeten aan banden gelegd worden en gecontroleerd. Voor uw veiligheid.

Uiteraard.

Wikileaks heeft de potentie de grootste vijand voor zowel overheden als bedrijven te zijn. Hun informatie is compromitterend en hun medium is eindeloos. Het is een briljant concept: het crowdsourcen van data en het daarna outsourcen aan teams van onderzoeksjournalisten.

Kijk naar het geruchtmakende filmpje waarin journalisten en Iraakse burgers tot kebab worden gereduceerd door Amerikaanse helikopters. Dat verhaal is uitgezocht door journalisten uit IJsland. Der Spiegel, The New York Times en The Guardian kregen elk een maand de tijd om de documenten in te zien en deze old school journalistiek uit te pluizen en te controleren. Misschien is dit wel de journalistiek van de 21ste eeuw: dataminen.

Democratiserend
Wat is er tegenwoordig nog geheim? Wie kunnen we nog echt voor de gek houden als overheid? Bloggers vanuit de hele wereld kunnen de misstanden die ze zien, melden. Zelfs in China zie je hoe democratiserend de blogosphere werkt. Huiseigenaren die uit huis worden gegooid vanwege de bouw van Olympische stadia en nu weer de bouw van een nieuwe Disney World in Shanghai, komen gemakkelijk met elkaar in contact. Ze zien dat ze niet alleen zijn en ze beginnen hun stem te laten horen. Dit kan niet, zeggen ze en masse. De doodsteek voor het communistische China? Wie weet?

Het verzet tegen Wikileaks is een stuiptrekking van het sterven van dat oude paradigma van geslotenheid naar de burger. Internet zorgt ervoor dat we geen geheimen hoeven of kunnen hebben. Eerlijkheid voor alles, een paar malloten misschien daargelaten.

En dat bloed aan de handen van Wikileaks dan? Misschien blijft het kleven, langer dan dat van het Amerikaanse leger. Of komt er gewoon nooit bloed op. Stalin zei ooit: “de dood van één persoon is een tragedie, de dood van miljoenen maar een statistisch gegeven.” Amerika heeft allang bewezen, lang voor de komst van de klokkenluiders van Assange, dat zij die statistiek onder de knie hebben.

Dit artikel verscheen eerder op Rondje van Pavlov.

Al 3 reacties — discussieer mee!