JaimelinfoDe Franse nieuwssite Rue89 heeft iets bedacht om geld te verdienen via internet, meldt Apache.be. Niet met het opwerpen van een betaalmuur, maar met een platform (genaamd Jaimelinfo.fr) voor het werven van giften. ‘Crowdfunding’ dus. Dat gaat op twee manieren. In de eerste plaats kunnen mensen een nieuwssite of journalistiek blog financieel steunen met een financiële bijdrage. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om geld te doneren aan specifieke journalistieke projecten. Ben je bijvoorbeeld fan van een rubriek met tips voor afvalscheiding of vind je dat er nu toch echt eens een reportage moet worden gemaakt over de PVV, dan kan je bijdragen aan het realiseren ervan door je creditcard te trekken.

Al met al lijkt het geen bijster origineel plan. Er bestaan immers legio sites die bezoekers de gelegenheid bieden om geld te doneren. En het werven van fondsen voor individuele journalistieke projecten is identiek aan het financieringsmodel van Spot.us en Ulule. Wat het vernieuwend maakt is dat het platform niet louter voor Rue89 is bestemd; het is de bedoeling dat het platform uitgroeit tot een verzameling van journalistieke blogs en nieuwssites. Het moet dus een samenwerking van verschillende uitgevers worden die op deze manier aan inkomsten worden geholpen.

De Franse overheid draagt het project een warm hart toe en heeft een subsidie beschikbaar gesteld om het van de grond te krijgen. Bovendien staat donateurs een voordeeltje te wachten: hun giften zijn voor tweederde aftrekbaar voor de belasting. Of dat belastingvoordeel genoeg zal zijn om het project te laten slagen? Dat is nog even afwachten, Jaimelinfo.fr gaat pas in het voorjaar van 2011 van start.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al één reactie — discussieer mee!