Newspaper timelineIn 2027 is het over en uit met de Nederlandse kranten. Landen als Denemarken, Noorwegen, Australië en Canada zijn ons dan al voor gegaan. In de Verenigde Staten is het over zeven jaar zelfs al gedaan met de kranten. Althans, als de voorspellingen uitkomen van de futuroloog Ross Dawson. Met een gelikte infographic voorspelt hij op zijn weblog voor de hele wereld waar en wanneer een einde zal komen aan het tijdperk van de papieren kranten [pdf van infographic]. Hij onderbouwt zijn voorspellingen door rekening te houden met onder meer de technologische ontwikkelingen en de economische situatie in elk land. Maar desondanks is volslagen onduidelijk hoe hij op basis daarvan precies vaststelt in welk jaar de kranten zullen sterven.

Krantenkenner Piet Bakker zet op zijn weblog grote vraagtekens bij de voorspellingen van Dawson. Bakker slaat aan het rekenen met de oplagecijfers van kranten in het Verenigd Koninkrijk en trekt die door naar de toekomst. Op basis daarvan komt hij uit op een totale oplage van 10 miljoen exemplaren in 2019, het jaar dat volgens Dawson de kranten aldaar ter ziele zullen zijn. Eerlijk gezegd klinkt dat heel wat realistischer.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!