Afgelopen augustus gingen de hyperlokale pilotprojecten van de Telegraaf Media Groep van start. In Woerden is het de taak van Jaap den Ouden om als community manager de lokale gemeenschap tot bloei te brengen. Maar wat houdt dat precies in? Wat doet een community manager? En is dat journalistiek? Jaap den Ouden legt het hoogstpersoonlijk uit.

Op de vraag hoe journalistieke redacties om moeten gaan met de verschuivende markt naar het internet is er maar één antwoord: verschuif mee. Niet alleen zijn de lezers (users) langer op het wereldwijde web te vinden dan in de krant, op de bank kijkend naar het televisietoestel, of in de auto terwijl Radio 1 aanstaat; ook is het internet een onuitputtelijke bron van informatie geworden voor lokale journalisten. Voor TMG’s hyperlokale project onder leiding van Bart Brouwers, mag ik mijn eigen idee uitvoeren: namelijk de journalist van de toekomst is een community manager.

En aangezien ons platform enkel online is (OverWoerden.nl), richt de journalist die dit platform moet voeden met lokale nieuwtjes, zich vooral op het internet.

Het is meer werk
Op Twitter, Hyves, Facebook en via blogs laten duizenden Woerdenaren elke dag informatie achter. Dat is meer dan een redactievergadering en een mailbox op maandagmorgen op de redactie van de lokale krant ooit kunnen opleveren. Het is ook meer werk, want veel van deze informatie moet gefilterd worden en geselecteerd op relevantie. In geval van nieuws moeten bronnen uiteraard ook nog gecheckt. Een hels karwei?

Valt wel mee. Door nadrukkelijk aanwezig te zijn op de platformen waar mijn community zich ook bevindt (Hyves, Twitter, Facebook, etc.) en de hele dag door te communiceren met de doelgroep (Woerdenaren), heb ik deze mensen aan me verbonden. Ze weten wie ik ben, wat ik doe en wat er gebeurt met hun informatie. Andersom weet ik door uitvoerig monitoren natuurlijk ontzettend veel van deze personen.

Aandacht geven
Uiteindelijk zoekt iedereen die informatie achterlaat op het internet naar aandacht. Een tweet is er om gelezen te worden door de eigen community. De persoon zegt: “hé, luister even naar mij.” Een blogger die iets schrijft op Hyves over de toegenomen onveiligheid in zijn buurt, wil gelezen worden. Sterker nog, als er niets gebeurt met zijn aanklacht zal dit een enorme teleurstelling zijn. Moet ik al die mensen dan aandacht geven? Absoluut.

Want deze groep mensen vormen de nieuwe webcommunity OverWoerden. Zij zijn de lezers en in sommige gevallen ook de toevoegers van content en nieuws. Door aandacht te geven aan deze groep, geven zij aandacht aan mij en de site.

En het werkt. De bezoekers van OverWoerden lezen praktisch alles en zijn meer betrokken bij de site dan bij een reguliere nieuwssite. Die betrokkenheid zie je terug in het aantal keer dat een bezoeker op een dag komt, de tijd die de bezoeker op de site spendeert en het aantal pagina’s dat de bezoeker bekijkt. Niet alleen omdat het lokaal nieuws betreft, vooral omdat de bezoeker het gevoel krijgt eraan bij te dragen.

Door aandacht te geven aan de bezoeker geven zij aandacht terug. Dit is trouwens geen ‘rocket science’ meer inmiddels, maar een jarenoude blogregel.

Tussen het publiek staan en je mening geven
Ondertussen groeien de verbanden ook onderling, geven zij elkaar ook aandacht. En hier zit het grote verschil met een nieuwssite waar niet of nauwelijks gekeken wordt naar wie de lezers zijn en wat zij te zeggen hebben. Ik ga tussen die lezers staan en vraag om hun meningen, hun visies. Ik wil dat ze meepraten en houd zelf vaak een discussie gaande.

Ik laat het ook niet na mijn eigen mening te geven. Zonder meningen geen debat, je moet ergens beginnen. Dit is vaak de reden waarom lokale nieuwssites in Nederland nauwelijks reacties genereren. Er valt niet of nauwelijks op artikelen te reageren zonder dat er een duidelijke mening in naar voren komt.

Het lunchdingetje
Maar het zijn niet altijd de nieuwsartikelen waarin die betrokkenheid zich laat zien. Wat erg veel reacties genereert is het ‘Lunchdingetje’, een spelletje wat ik dagelijks speel met de community. Daar vinden mensen elkaar en in de discussies over nieuws scheiden de markten zich weer. Discussies modereren zichzelf omdat je degene met wie je discussieeert weer amicaal spreekt bij het oplossen van een quiz.

De hele dag achter de laptop
Tot zover de rooskleurige kant van de community manager. Aan de andere kant is er het vervelende vooruitzicht van de hele dag achter een laptop zitten (of twee, of drie) om onzinnige informatie te filteren op relevantie. Dat klopt.

Maar omdat ik niet alleen dichtbij mijn community wil zijn online, werk ik elke dag vanuit een café in Woerden. Ik wil niet alleen maar online bereikbaar zijn, de deur staat hier altijd open voor een praatje, een kopje koffie of een biertje. Het zit in mijn vervelende natuur daar altijd nieuws uit te willen halen maar bovenal werk ik aan relaties: verbinden, betrekken.

Verschil met de klassieke journalist?
Het ligt voor de hand om mijn werkwijze te vergelijken met die van de klassieke journalist. Dat ga ik, volledig tegen de traditie van deze site in, dus niet doen. Ook om juist aan te geven wat een verschil zou kunnen zijn. De doelgroep van deze site weet velen malen meer van klassieke journalistiek dan ik zelf. Daarom stel ik nu gewoon de vraag zoals ik ook op OverWoerden zou doen: Waarin verschilt mijn werk met dat van de klassieke journalist? Ik hoop dat u zich aangesproken voelt om te reageren. Ik spreek u graag in de reacties.

Al 29 reacties — discussieer mee!