nrc.nlVoor krantenmakers is het een ijzeren wet: verander de lay-out van een krant nooit rigoureus, want je verzuipt vervolgens in de klachten en opzeggingen. Bij krantensites werkt het net zo. Dat heeft de nieuwe aanpak van nrc.nl glashard aangetoond. Onder het welkomstwoord van internetchef Ernst-Jan Pfauth staan inmiddels meer dan duizend reacties, hoofdzakelijk afkomstig van klagers. De kritiek komt bijna steeds op hetzelfde neer: de site is niet overzichtelijk en biedt geen achtergronden, alleen maar actueel nieuws. NRC-uitgever Hans Nijenhuis reageert met een oplossing voor alle klachten: “Lees de krant! Daar staan alle columnisten. Die biedt alle achtergronden.” Nieuwe media-specialist Erwin Blom heeft weinig vertrouwen in die logica: “Het idee dat mensen die nu de site gratis bezoeken voor de achtergrond naar de winkel zullen lopen om een betaalde papieren versie aan te schaffen, daar geloof ik al helemaal niet in. Die gaan elders online zoeken.”

Enkele bloggers zijn niet te beroerd om NRC van gratis advies te voorzien voor het verbeteren van de nieuwe site. Zo schrijft Wout Funnekotter op het Rondje van Pavlov: “De informatiedichtheid op NRC.nl is verschrikkelijk laag. Bij het openen van de site zie je maar twee headlines. Gooi het design op de schop, minder witruimte, kleinere foto’s, geef mij meer headlines, informatie en overzicht.”

Ontwerper Marijn Scholtus komt op zijn blog met een hele trits suggesties voor verbetering. Naar zijn idee kan vooral de navigatie een stuk beter: “Geef bezoekers meer navigatiemogelijkheden. Een eerste reflex bij binnenkomst op een nieuwssite is toch de zoektocht naar de termen Binnenland, Buitenland, Economie enzovoort, en ik denk dat dat toch wel het minimale is dat aan navigatie nodig is.”

Scholtus heeft zelfs een gewijzigde versie gemaakt van de nieuwe nrc.nl. Die oogt heel anders (zie afbeelding hieronder), maar de vraag is natuurlijk of dit ontwerp het NRC-publiek meer bevalt dan de huidige site.

NRC ontwerp

Update: Op 20 december reageert NRC-internetchef Ernst-Jan Pfauth op NRC Lab op alle kritiek: “We gaan de site verbeteren!”

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 6 reacties — discussieer mee!