interieur1Amsterdam is weer helemaal terug in de running als mogelijke vestigingsplaats van NRC Media. De uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next heeft zijn oog laten vallen op het voormalige onderkomen van de Optiebeurs aan het Rokin, midden in het oude centrum en op loopafstand van het Centraal Station. Bovendien zal over enkele jaren de Noord-Zuidlijn voor de deur stoppen. Het gebouw leek eerst te klein voor de kranten, die onder meer een grote open werkvloer verlangen voor de redacteuren. Maar een studie heeft aangetoond dat het pand tegen aanvaardbare kosten kan worden aangepast.

Begin november meldden vele media nog als vaststaand feit dat NRC Media vanuit Rotterdam zou gaan verhuizen naar Den Haag. Wethouder Economische Zaken Henk Kool heeft een mooi aanbod in elkaar gesleuteld waarvoor ook de Haagse burgervader Jozias van Aartsen zich persoonlijk sterk maakt. NRC Media kan 3600 m2 werkruimte krijgen in de bibliotheekvleugel van het spierwitte Haagse stadhuis van architect Richard Meier aan het Spui. Op de begane grond komt dan een NRC Café en een auditorium voor debatten. De gemeente betaalt de verbouwingskosten van twee miljoen euro en een rental holiday – een huurvrije periode – voor nog eens zo’n bedrag.

Aardige details

Aardig detail: vanuit zijn liberale vrije-markttraditie heeft NRC Handelsblad nooit subsidies van de overheid willen aannemen. Als de keuze alsnog op Den Haag valt, neemt de krant voor het eerst gemeenschapsgeld aan. Nog een aardig detail: eind jaren tachtig ging de redactie van NRC Handelsblad vergeefs een dag in staking uit protest tegen de toenmalige verhuizing van de Westblaak in Rotterdam-Centrum naar het huidige onderkomen in de buitenwijk Rotterdam-Alexanderpolder, vlakbij een meubelboulevard. De staking werd georganiseerd door Henk Kool, toen nog redacteur van de krant.

De bibliotheekvleugel van het stadhuis van Den Haag
De bibliotheekvleugel van het stadhuis van Den Haag

Niet-aanvalsverdrag

Ondanks de berichten was ook in november in feite nog niets zeker, behalve dan dat NRC Media weggaat uit Rotterdam. De havenstad, die de kranten dolgraag naar het centrum had zien komen, viel al in een vroeg stadium af. Daarmee was de Amsterdamse PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan bevrijd van zijn niet-aanvalsverdrag met collega en partijgenoot Ahmed Aboutaleb in Rotterdam. Met de VVD’er Van Aartsen gaat Van der Laan graag de strijd aan. De rol van de gemeente Amsterdam beperkt zich tot het zoeken naar geschikte panden en het bij elkaar brengen van huurder en mogelijke verhuurders. Geld bieden is niet nodig: het Optiebeurs-gebouw is particulier eigendom van Dijkhuis Vastgoed Management (DVM).

Familiebedrijf

Directeur van de tweede generatie in het familiebedrijf was jarenlang Chris Dijkhuis. Hij is tevens de vader van Maike Dijkhuis, de voormalige geliefde van Willem Holleeder, zoals de pleitbezorgers van een NRC-verhuizing naar Den Haag graag mogen benadrukken. Maar dat is een toevallige bijkomstigheid: DVM is nooit in verband gebracht met Holleeders criminele imperium. Blikvanger van de DVM-bezittingen is de Rembrandttoren in Amsterdam-Oost, waar 56 bedrijven zijn gevestigd. In Amsterdam onderhandelde NRC Media eerst over een voormalig bankkantoor, eveneens aan het Rokin, pal naast de oude Optiebeurs. Dat gebouw viel af toen bleek dat eigenaar ABN Amro het niet wil verhuren.

Een grote meerderheid vóór Amsterdam

De NRC-redacteuren zijn altijd in grote meerderheid vóór Amsterdam geweest. Velen van hen wonen daar al, en de hoofdstad is ook het centrum van de haute finance en van kunst en cultuur, twee terreinen waaraan de NRC-kranten van oudsher veel aandacht besteden. Ook de nieuwe hoofdredacteur Peter Vandermeersch sprak al half juli zijn voorkeur uit voor Amsterdam, al raakte hij eveneens gecharmeerd van de Haagse optie. Vandermeersch’ pleidooi voor Amsterdam leidde in de zomer tot een protestpetitie van NRC-redacteuren die juist in Rotterdam wilden blijven. In de Rotterdamse gemeenteraad riep GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte toen ook het stadsbestuur op zich daarvoor sterk te maken. NRC Media was volgens Bonte “beter op zijn plaats langs het bruisende water van de Maas dan aan het stilstaande water van de Amsterdamse grachtengordel”. Maar Rotterdam bleek kansloos: de petitie werd ondertekend door ‘slechts’ 49 van de ruim tweehonderd redacteuren.

De voormalige Optiebeurs aan het Amsterdamse Rokin. Links daarvan het bankkantoor waarover NRC Media eerder onderhandelde. Foto Ino Roël/Stadsarchief Amsterdam
De voormalige Optiebeurs aan het Amsterdamse Rokin. Links daarvan het bankkantoor waarover NRC Media eerder onderhandelde. Foto Ino Roël/Stadsarchief Amsterdam

Amsterdam ook het centrum van de media?

Als NRC Media kiest voor Amsterdam, mag de stad zich definitief ook het centrum van de media noemen. Alle grote landelijke kranten zitten daar al, op het AD na, en de laatste tijd verkiezen ook steeds meer omroeporganisaties Amsterdam boven Hilversum.

Update vrijdag 23 december 2010, 17 uur

Vandaag bevestigt NRC dat NRC Handelsblad en nrc.next inderdaad verhuizen naar Amsterdam.

Al 7 reacties — discussieer mee!