Het is een buitenissige vacature. Zo buitenissig, dat Laurens Verhagen hem adverteert in de vorm van een eigen post op NUblog, met aan het einde zeven links om te laten zien wie – en wat – de hoofdredacteur van NU.nl zo ongeveer voor ogen staat. Verhagen zoekt “per direct” een “fulltime datajournalist”. De eerste link uit het rijtje opent een kaart op de Afghanistan War Logs van The Guardian. Klik de ‘start’-knop op de kaart aan, en je ziet razendsnel alle incidenten met bermbommen en andere zelfgeknutselde explosieven aan je voorbijtrekken die zich in Afghanistan hebben voorgedaan van 2004 tot 2010.

“Datajournalistiek is onderzoeksjournalistiek”

De grootte van de oplichtende rondjes geeft het aantal slachtoffers weer, de kleur de soort: burgers, Afghaanse militairen, westerse militairen. Uit de onophoudelijk aan- en uitflitsende rondjes wordt in één oogopslag een patroon duidelijk dat letters en cijfers nooit zo helder kunnen tonen: naarmate de jaren vorderen, nemen de aanslagen in aantal en hevigheid fors toe. Zulke fraaie visualisaties van nieuws en achtergronden zou Laurens Verhagen ook graag op NU.nl willen hebben. “Het gaat mij primair om de data en de verhalen die daarin verborgen liggen,” legt hij uit in een telefonische toelichting. “Datajournalistiek is voor mij vooral onderzoeksjournalistiek.”

Het stemgedrag van Kamerleden

Graag zou Verhagen zijn lezers in- en overzicht kunnen bieden in het stemgedrag van Kamerleden, of de geluidsmetingen rond Schiphol door de jaren heen. “Dat wordt nog best moeilijk,” denkt hij. “In de VS zijn dat soort gegevens openbaar. Hier niet. Onze nieuwe redacteur zal ze veelal zelf moeten opsporen, verzamelen, analyseren en combineren.” Voor zover hij weet bestaat er in Nederland nergens een cursus Datajournalistiek, ondanks de talloze media-opleidingen aan universiteiten en hogescholen. De nieuwe rekruut zal het wiel dus grotendeels zelf moeten uitvinden. “Voor ons is het ook een nieuw terrein,” zegt Verhagen.

“Gewoon een ouderwets journalistiek verhaal”

Tot dusver loopt het niet storm op zijn oproep: vier, vijf reacties. “Maar daar zitten wel één of twee veelbelovende bij,” onthult de hoofdredacteur. Misschien, erkent hij ruiterlijk, “vraag ik wel heel veel”. Hij zoekt iemand die én de enorme databases op internet kan aanboren, gegevens uit verschillende bestanden kan analyseren, met elkaar combineren en eventueel visualiseren tot graphics, kaarten of tijdlijnen, én handig is met allerlei datatools, én “gewoon ouderwets een journalistiek verhaal” kan schrijven, én een teamspeler is die goed kan samenwerken met de andere NU-redacteuren.

Nederland van Boven

“Ik zoek een schaap met vijf poten,” zegt Verhagen. Een nerd met vijf poten, eigenlijk. Eén lichtpuntje: hij is niet de enige. De VPRO wierf een datajournalist voor Nederland van Boven, een nieuwe interactieve show die in de loop van 2011 uitkomt en tv, radio en internet zal combineren. Hack de Overheid lanceert in maart samen met nrc.next Toeval of niet?, een tool waarmee journalisten relatienetwerken kunnen blootleggen en onderzoeken. Zelfs de overheid, het voornaamste mikpunt van alle datajournalistiek, startte vorige week een portal voor open data.

Al 5 reacties — discussieer mee!