vkblogDe Volkskrant was het enige nieuwsmedium in Nederland dat mensen de gelegenheid bood om te bloggen. Vanaf 1 maart is ook dat voorbij. Dan stopt de Volkskrant met dit initiatief. In een email aan bloggers laat hoofdredacteur Philippe Remarque weten dat de Volkskrant niet langer in staat is om “de benodigde aandacht en technische ondersteuning te bieden”. Met andere woorden, men heeft geen zin om tijd en geld te verspillen aan bloggende lezers. Geert-Jan Bogaerts, in 2005 initiatiefnemer van de Vkblogs, laat weten de beslissing van Remarque te begrijpen: “Het is een logisch vervolg op het opheffen van Vk Online vorig jaar. Geen experimenten meer, geen innovatie stimuleren, maar focus op wat bewezen goed werkt.” Volgens Bogaerts is het mislukken van het blogexperiment aan de Volkskrant zelf te wijten: “Het is het gevolg van te weinig inzet van de Volkskrantredactie, te weinig prioriteit geven aan de uitwerking van Vkblog.”

Bogaerts, tegenwoordig niet meer werkzaam bij de Volkskrant, ziet het verdwijnen van de Vkblogs met lede ogen aan: “Mijn grootste zorg qua vk.nl is dat er bijna geen user generated content meer over is. Ze moeten een goed alternatief bedenken, want moderne journalistiek moet manieren vinden om met zijn ‘consumenten’ in een andere, evenwichtiger verhouding te komen. User generated content is een van de manieren waarop dat kan. Journalistiek kan geen eenrichtingsverkeer meer zijn.”

Volkskranthoofdredacteur Remarque doet in zijn email aan de Vkbloggers nog wel een poging om iets te doen aan tweerichtingsverkeer met bloggers. Hij meldt namelijk dat de Volkskrant nog bezig is met onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de blogs te kunnen bewaren, en vraagt vervolgens: “Mocht u zelf nog goed werkzame tools weten, dan roep ik u op deze de komende maand te delen met uw mede-bloggers in de reactiemogelijkheid onder het moderator-blog van de Volkskrant.”

Inmiddels staan de eerste protesten van Vkbloggers al online, zoals hier (Vkblog nu voor altijd op de schop, grmpfff…) en hier (Volkskrantblog behouden!).

Update 7 januari 2011, 11.55 uur
Lees ook het weblog van Geert-Jan Bogaerts: “Ik vind dat de bloggers recht hebben op meer uitleg dan de Volkskrant geeft.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 10 reacties — discussieer mee!