tweet bbcZoals altijd met breaking news ging het nieuws over de schietpartij in Tucson afgelopen zaterdag als een razende rond op Twitter. En zoals altijd met breaking news ging dat gepaard met speculaties en foutieve informatie. Zoals het onjuiste bericht dat een Amerikaans lid van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Gabrielle Giffords, was overleden aan de gevolgen van de schietpartij. En het waren niet de minste tweeps die dit foutieve bericht rond twitterden; het waren gerenommeerde nieuwsorgansiaties als Reuters, CNN en BBC. Toen bleek dat de politica nog in leven was, besloten enkele van die media hun foute tweet weer weg te halen. Maar is dat wel in de haak? Is dat niet gewoon een laffe manier om een journalistieke misser te verdoezelen? Of is het juist goed om te voorkomen dat de foute informatie zich verder verspreidt?

Het weblog Lost Remote zette op een rij hoe enkele gerenommeerde nieuwsmerken omgingen met hun tweets waarin ze ten onrechte meldden dat congreslid Giffords het leven had gelaten. Met enkele opmerkelijke verschillen.

Reuters was er als de kippen bij om het overlijden van Gifford te twitteren. En die tweet werd in rap tempo geretweet door andere tweeps, zoals BreakingNews. Toen bleek dat het nieuws niet klopte, verwijderde Reuters de betreffende tweet. Ook CNN verwijderde tweets over het overlijden van Gifford.

Screen-shot-2011-01-09-at-9.24.24-AM

BBC News en NPR News meldden ook op Twitter dat de Amerikaanse politica was overleden. Toen dat niet het geval bleek te zijn, lieten zij de foutieve tweet staan en publiceerden een update waarin ze het eerdere bericht corrigeerden.

Screen-shot-2011-01-09-at-9.35.36-AM

Foute tweets verwijderen of niet?

Lost Remote werpt vervolgens de vraag op hoe nieuwsorganisaties zouden moeten omgaan met foutieve meldingen die ze posten op Twitter.

Je zou kunnen zeggen dat het niets bijzonders is dat nieuwsmedia tijdens breaking news niet meteen alle feiten op een rij hebben; ook op televisie en radio worden dan vaak speculaties en geruchten gemeld. Het uit het archief wippen van die fouten is een laffe manier om journalistieke missers weg te moffelen. Gewoon laten staan dus en een correctie plaatsen, dat is wel zo eerlijk en transparant.

Of kunnen nieuwsmedia zo’n verkeerde tweet toch het beste zo snel mogelijk verwijderen om te voorkomen dat mensen dat foute nieuws keer op keer blijven retweeten?

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 12 reacties — discussieer mee!