Opvallend bericht gisteren op NOS.nl: ElBaradei: van diplomaat tot oppositieleider. In Egypte demonstreren duizenden mensen al een week lang tegen het regime van president Mubarak. Mubarak is nog niet weg, laat staan de machtsstructuur om hem heen, maar op de NOS-website stelt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot al dat ElBaradei “een zeer geschikte kandidaat [is] om Mubarak op te volgen”. Op te volgen? In hetzelfde artikel schrijft de NOS dat ElBaradei “in een paar maanden [is] uitgegroeid tot de man waar veel, zo niet alle, Egytenaren hun hoop op hebben gevestigd”. Hebben alle Egyptenaren hun hoop op ElBaradei gevestigd?

NRC Handelsblad noemde Elbaradei dit weekend bij monde van Midden-Oosten-redacteur Carolien Roelants nog “voor een groot deel (…) een product van de westerse media, een herkenbare figuur die door ons op een voetstuk geplaatst is”. Om te vervolgen: “in Egypte kent niemand buiten de middenklasse hem, omdat hij dertig jaar in het buitenland is geweest en pas afgelopen week in Egypte terugkwam.”

Is ElBaradei de hoop van alle Egyptenaren of een product van Westerse media?

Simplificaties

Toegegeven, goede buitenlandberichtgeving is een delicate zaak. Zeker wanneer er grote, complexe gebeurtenissen plaatsvinden in een land waarover in Nederland bij de journalistiek en het publiek niet veel bekend is. De redactie zal niet alles weten en berichten voor het publiek niet al te moeilijk willen maken. En als gebeurtenissen zich in hoog tempo opvolgen, is de verleiding groot zaken te simplificeren. Toch lijkt het erop dat de NOS er met dit bericht, in ieder geval voorlopig, naast zit.

Van opvolging van Mubarak door ElBaradei is al helemaal geen sprake. Mubarak is nog niet eens weg, laat staan zijn overheidsinstellingen, politie en leger en ElBaradei heeft al aangekondigd Egypte te willen helpen naar verkiezingen, in plaats van de nieuwe dictator te worden. Daarnaast is hij waarschijnlijk niet de enige die een plek in de Egyptische macht zoekt, mocht er een machtsvacuüm ontstaan. En of het hele volk achter de oud-diplomaat staat, wordt ook nog altijd betwijfeld: “Betogers terughoudend over ElBaradei,” meldde het ANP gisteren.

Het lezerpubliek is meer gebaat bij een analyse van de situatie dan bij de gok van een medium om de nieuwe leider te voorspellen. Rellen zijn nog geen revolutie en de enige Egyptische politicus die in Nederland bekend is, is niet automatisch de opvolger van Mubarak op wie heel Egypte de hoop heeft gevestigd.

Nog geen reactie — begin de discussie!