Het zal Nederlands Dagblad niet gaan lukken om mensen te laten betalen voor artikelen op de website. Zoveel is nu al duidelijk uit het interview op RethinkingMedia met adjunct-hoofdredacteur Rinder Sekeris van de krant. Het Nederlands Dagblad was van plan om mensen al vanaf oktober 2010 te laten betalen voor de website, maar dat is niet gelukt. Nu mikt de krant op maart. Maar of mensen bereid zullen zijn om de portemonnee te trekken voor al het moois dat de journalisten van het Nederlands Dagblad schrijven, is hoogst twijfelachtig. Volgens Sekeris moeten we denken aan bedragen tussen de 10 en 95 eurocent per artikel. Dat zijn natuurlijk absurde bedragen. Reken maar even mee.

De adjunct-hoofdredacteur lijkt het heel normaal te vinden dat lezers diep in de buidel tasten voor een artikel op de website van het Nederlands Dagblad. “Mensen komen naar ND.nl vanwege onze inhoud. Dan moeten we ook inzichtelijk maken dat die inhoud waarde heeft, en met andere woorden het businessmodel weer kloppend maken”, legt Sekeris in het interview uit. “Simpel gezegd: de journalist maakt een product, en dat product heeft een prijs.”

Klinkt op zich logisch, maar de prijs die het Nederlands Dagblad rekent is buiten alle proporties. Laten we eens een simpele rekensom maken. Laten we voor het gemak uitgaan van een gemiddelde prijs voor een artikel van 40 eurocent. Hoeveel zou je dan moeten betalen voor alle artikelen die op een dag verschijnen in een krant? Ik heb net alle artikelen in het eerste katern van de Volkskrant van vandaag geteld (omdat ik die krant bij de hand had). Daarbij heb ik alleen de artikelen geteld met de naam van een auteur erbij, in de veronderstelling dat die artikelen door Volkskrantjournalisten zijn geschreven. Persbureaukopij heb ik dus niet meegeteld.

20 euro voor een krant

In totaal kwam ik op circa 50 artikelen. Als ik daar 40 eurocent per stuk voor zou moeten betalen, dan zou ik uitkomen op een bedrag van 20 euro. Jawel, 20 euro. Het Nederlands Dagblad vindt met deze prijsstelling dus dat een los exemplaar van een krant 20 euro zou moeten kosten.

Volkomen absurd dus. Een prijs van 10 tot 95 cent per artikel is niet realistisch. Dat betaalt een abonnee ook niet. Kortom, die betaalmuur van het Nederlands Dagblad wordt een mislukking. Mensen gaan dat soort bedragen niet betalen voor artikelen, en dat hebben ze ook nooit gedaan. En nou straks niet weer gaan zeuren dat “mensen niet willen betalen voor content op internet”. Eerst maar eens komen met marktconforme tarieven, daarna praten we verder.

Lees op DNR ook de reactie van de adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, Rinder Sekeris, waarin hij vertelt dat een abonnement op de website maar een tientje zal gaan kosten.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 14 reacties — discussieer mee!