Je zou het roernalistiek kunnen noemen, maar dat klinkt lang niet zo krachtig als de Engelse term churnalism. Een nieuwsbericht dat als journalistiek wordt gepresenteerd, maar eigenlijk gewoon een persbericht is. Berichten – en meningen – worden rondgepompt zonder onderzoek of toetsing van de journalistiek. In Groot-Brittannië is 54% van de nieuwsartikelen in de printmedia deels gebaseerd op een persbericht, zo bleek een paar jaar geleden uit onderzoek van de Universiteit van Cardiff. Een onderzoek waar Nick Davies zijn boek Flat Earth News voor een groot deel op baseerde en daarmee de term churnalism bij een groot publiek bekend maakte.

“This is journalists failing to perform the simple basic functions of their profession; quite unable to tell their readers the truth about what is happening on their patch. This is journalists who are no longer out gathering but who are reduced instead to passive processors of whatever material comes their way, churning out stories, whether real event or PR artifice, important or trivial, true or false.” (Nick Davies, Flat Earth News)

Churnalism.com
In de berichtgeving wordt zelden gemeld dat een artikel is gebaseerd op een persbericht, dus hoe kan je churnalism van journalistiek onderscheiden? Dat is wat Media Standards Trust zich na Flat Earth News afvroeg. De organisatie, die een hogere kwaliteitsstandaard voor de Engelse journalistiek nastreeft, besloot een website te ontwikkelen die die duidelijkheid wel verschaft.

Churnalism.com vergelijkt persberichten automatisch met artikelen die op de websites van de Engelse pers verschijnen. Als meer dan 20% van het artikel overeenkomt met het persbericht, dan suggereert de website dat er sprake is van een churn. Bezoekers van de site kunnen in een oogopslag zien hoeveel procent van het persbericht is overgenomen, hoeveel procent van het artikel bestaat uit persberichtmateriaal en hoeveel tekens precies overeenkomen. Daarnaast kunnen bezoekers door middel van een visualisatie het persbericht en het artikel naast elkaar bekijken en vergelijken.

Persberichten
De database van Churnalism bestaat uit 3 miljoen gearchiveerde artikelen van de websites van de Engelse pers en wordt continu geüpdatet. Ook persberichten worden automatisch verzameld, maar doordat lang niet alle persberichten online beschikbaar zijn hopen de makers van de site dat bezoekers ook zelf persberichten uploaden om te controleren. Die worden automatisch aan de database toegevoegd.

Transparantie
Natuurlijk, het gebruik van persberichten is niet per definitie slecht. De makers van Churnalism streven dan ook vooral transparantie na. Maak duidelijk dat de bron een persbericht betreft, ook al is het nuttige PR-informatie bevat, zo luidt de boodschap. Media zouden duidelijk moeten vermelden waar hun nieuws vandaag hebben en wat ze zelf hebben toegevoegd. In die ideale wereld zou de site dan ook niet langer nodig zijn.

Lex Boon

Al 3 reacties — discussieer mee!