Op internationale nieuwssites vliegen de hippe infographics je soms om de oren, het werk van datajournalisten. Ook in Nederland lijkt deze vorm van onderzoeksjournalistiek zich steeds meer te manifesteren. Zo trok NU.nl onlangs speciaal hiervoor Jelle Kamsma aan. Tijd dus om de kersverse datajournalist wat vragen te stellen.

Wat houden je werkzaamheden precies in?
Ik hou me vooral bezig met het verrijken van de artikelen op NU.nl met infographics en kaarten. Daarnaast onderzoek ik ook databases op internet waar eigen nieuws uit moet komen. Dat is wat uitdagender, maar we zijn aan het uitvogelen hoe we dat het beste kunnen doen.

Heb je al eigen nieuws gemaakt?
Nee, nu maak ik nog veel infographics. Het is ook tijdrovend om databases in te duiken en er hard nieuws uit te halen. Je komt wel interessante verbanden tegen, maar dat betekent nog niet dat het nieuws is.

Je zit hier nu bijna twee weken. Hoe bevalt het leven als datajournalist?
Goed. Ik heb geen opleiding gehad tot datajournalist, want het is een nieuw terrein. Ik krijg daarom de vrijheid om voor mezelf uit te zoeken wat ik het beste kan doen.

Hoe waren de verwachtingen over jouw functie op de redactievloer?
Die waren heel hoog. Toen ik me de eerste dag voorstelde was iedereen enthousiast dat er een datajournalist kwam. Dat maakt het wel spannend. Ik krijg ook redelijk wat mailtjes “van bovenaf”, die sturen me informatie waar ik misschien wat mee kan. Er wordt veel meegedacht en dat is fijn.

Welke conclusies uit je scriptie heb je proberen mee te nemen naar je werkzaamheden bij NU.nl?
Bijna alle conclusies probeer ik wel mee te nemen, maar het is nog steeds lastig om er nieuws uit te halen. Bij NU.nl gaat het natuurlijk meer om hard nieuws.

Hoe is er door het hele vakgebied, en dan met name de onderzoeksjournalistiek, gereageerd op je scriptie?
Vooral uit de hoek van de nieuwe media heb ik reacties gekregen; daar was genoeg interesse. Nu heb ik de kans om er zelf mee aan de slag te gaan.

Hoe zie jij de toekomst van datajournalistiek?
Het is in opkomst, steeds meer redacties zijn er nu mee bezig. En eigenlijk worden de vaardigheden van datajournalisten ook overgenomen door de reguliere journalisten. Zij gaan zich er ook mee bezighouden. De ‘datajournalist’ bestaat binnenkort misschien niet eens meer, want ik denk dat die vaardigheden uiteindelijk tot het standaardpakket aan journalistieke vaardigheden zullen behoren.

Zie je een rol voor jezelf weggelegd de redactie dit bij te leren?
Ja, al ben ik alles nog wel aan het uitzoeken. Maar wanneer ik door heb wat je als datajournalist precies moet doen, dan laat ik dat zeker spuien.

Al 2 reacties — discussieer mee!