Vrijwel elk groot of middelgroot bedrijf en elk overheidsorgaan heeft zijn eigen communicatieafdeling waar vragen van journalisten terechtkomen. Journalisten hebben dus constant te maken met bronnen die hen strategisch en professioneel tegemoet treden. Het rapport Gevaarlijk Spel – dat dinsdagavond 26 april is gepresenteerd in De Balie – bekijkt de verhouding tussen pr & voorlichting en de journalistiek.

Professionele PR-mensen denken en handelen strategisch. Daarom krijgen zij de overhand op journalisten, niet omdat zij ‘tien tegen één’ in de meerderheid zouden zijn. Helaas doet hun strategisch vermogen de overheids-PR steeds meer ontaarden in marketingcommunicatie. Branding van ministeries en politieke profilering van ministers verdringen noties van dienstbaarheid en voorlichting aan het publiek, in flagrante strijd met de regels die nota bene de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zelf heeft opgesteld.

Lees verder.

 

Nog geen reactie — begin de discussie!