6000 proefabonnees en 300 mensenn met een vast abonnement. Of toch slechts een fractie daarvan?

Nog voordat het onderzoeksrapport van Hogeschool Zuyd over de eerste ervaringen in het project Perspectief van de Media Groep Limburg (MGL) is verschenen, is er bij de Limburgse uitgever een interne cijferstrijd over losgebarsten. Aanleiding vormt een blogpost op DodeBomen.nl deze week, waarin MGL-directeur Johan Boermann laat weten dat het project 6000 proefabonnees heeft en 300 mensen die 11 euro per maand voor de dienst betalen.

“Onzin”, zo lieten betrokkenen direct weten. Een verontwaardigd sms’je van de ene medewerker, een boze dm van een ander en een opgewonden telefoontje van een derde. Dit alles afgetopt met mails voor de details. En allemaal met dezelfde boodschap: die cijfers raken kant noch wal. Meer specifiek: als er op dit moment 30 of 40 betalende abonnees voor Perspectief zijn, dan is het veel. En al die proefabonnees? Tja, dat krijg je als je de bestaande epaper-abonnees daar bij rekent, plus de proefpersonen van Hogeschool Zuyd.

Toch maar even terug naar Boermann dan. Die blijkt weinig behoefte te hebben aan een bijstelling van zijn data. “Dit zijn de cijfers”, laat hij per omgaande weten. Wel legt hij nog even uit hoe belangrijk Perspectief is voor de sector. “Dit is een zeer innovatief onderzoeksproject waarin onderzocht wordt of het mogelijk is om via digitale kanalen andersoortige informatie te gaan uitgeven over specifieke onderwerpen, waarvoor mensen bereid zijn te betalen.”

Afbrokkelend exploitatiemodel van krantenuitgevers

Als het onderzoeksdoel wordt gerealiseerd is volgens Boermann het alternatief gevonden voor het huidige afbrokkelende exploitatiemodel van krantenuitgevers. Maar als dat niet gebeurt, “dan zullen we verder moeten zoeken door wellicht andere wegen te gaan bewandelen of een geheel andere richting in te slaan.”

Boermann rekent daarbij op de sympathie van de sector en van het publiek. “Ik weet zeker dat jij en velen met jou, ons daarbij succes wensen en hopen dat we zullen slagen in onze opzet.” Of hij ook kan rekenen op de sympathie van zijn eigen medewerkers, is minder zeker. Niet alleen de reacties van MGL’ers van gisteren en vandaag wijzen daar op. Ook de ondernemingsraad, waarmee Boermann de laatste jaren een stormachtige relatie heeft, heeft zich eerder deze maand al zeer verontrust getoond over Perspectief.

Groot verlies

De OR vraagt zich hardop af of Perspectief wel ooit geld kan gaan opleveren. Erger nog, de raad vreest dat in plaats van een begroot resultaat van enkele tonnen, er aan het einde van het jaar een minstens zo groot verlies zal achterblijven. Laat staan dat de eerder genoemde 40 miljoen aan omzet ooit in beeld komt.

De interne speculaties over het vervolg zijn dan ook niet van de lucht. Hoe lang kan dit doorgaan? Wat is het alternatief? Wat voor gevolgen heeft dit voor het bedrijf? Ook kritische MGL’ers benadrukken dat het er niet om gaat dat de een of de ander gelijk heeft, maar wel dat de continuïteit van het bedrijf niet in gevaar mag komen door de roekeloze invulling van een op zichzelf interessant project – en dat dat momenteel ieders zorg is.

Nog is MGL niet verloren.

Disclaimer: de auteur was tussen 1987 en 2006 in dienst van Dagblad De Limburger (onderdeel van MGL)

Dit artikel verscheen op DodeBomen.nl

Lees ook

Een analyse van Perspectief door Paul Disco op Villamedia

MGL’s Johan Boerman, de man van 40 miljoen [DodeBomen.nl]

Er is Perspectief, maar waarop? [DodeBomen.nl]

Bart Brouwers

Journalist, blogger, writer, cyclist. Full professor in Journalism Groningen University.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!