Een experimentje. Ik was een week in het buite

nland en bij terugkomst lag er vijf keer de Volkskrant en vijf keer het NRC Handelsblad in de brievenbus. Hoeveel ingestoken nieuws, pr-materiaal en voorlichterskopij krijg ik te verwerken als ik de eerste drie pagina’s van die kranten lees?

Nick Davies concludeerde in zijn Flat Earth News dat 80 procent van het nieuws uit Britse kwaliteitskranten gerecycled is of gerecyclede informatie bevat. Dat deed hij op basis van onderzoek van de universiteit van Cardiff. Een groot deel van die 80 procent komt op conto van persbureaus. Aantoonbaar pr-materiaal werd in 41 procent

van de berichten aangetroffen. Met name entertainment, sport, zorg en consumentenzaken scoorden hoog. In Nederland deed de Radboud Universiteit Nijmegen vergelijkbaar onderzoek waarbij in ruim 32 tot 52 procent van de berichten voorverpakt nieuws werd aangetroffen, dus informatie uit pr-materiaal of van persbureaus.

Lees verder op Gevaarlijk Spel

Nog geen reactie — begin de discussie!